© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Gruodį buvo viršytas žemės perleidimo sandorių rekordas. Savininkai skubėjo su pirkėjais sukirsti rankomis, nes nuo sausio įsigaliojo nauja tvarka, todėl įsigyti žemės šiuo metu jau daug sunkiau, rašo dienraštis “Lietuvos rytas”.

Vien per gruodį valstybinės žemės buvo parduota tiek, kiek per visus kitus 11 mėnesių. Per vienuolika 2013 metų mėnesių buvo parduoti 108,5 tūkst. žemės sklypų – kone 12 tūkstančių sklypų daugiau nei užpernai per tą patį laiką.

“Išpūsti žemės mokesčiai ir valstybės politika – dvi svarbiausios priežastys, dėl kurių baigiantis 2013-iesiems užvirė prekyba sklypais. Ankstesnė Vyriausybė griebėsi visų priemonių, kad tik varguolius nustumtų nuo žemės: smarkiai padidino mokesčius, kurie ateityje dar didės, ypač už apleistą žemę. Vyresnio amžiaus žmonės neįstengia jos prižiūrėti. Jie viską pardavė nebelaukdami pirkėjų iš užsienio. Įstatymo nuostata, apribojanti nuosavybę iki 500 hektarų, paskatino ją pirkti, todėl paklausa padidėjo. Mat anksčiau galioję saugikliai neveikė: viena po kitos buvo steigiamos bendrovės, kurios vėliau supirkdavo sklypus”, – tvirtina Lietuvos žemės savininkų sąjungos atstovas Kęstutis Mozeris.

Pasak žemės sklypus valdančios bendrovės “Agro Management Team” direktorės Ingridos Dumčiūtės, metams baigiantis valstybinės žemės pardavimą paspartino tai, kad šiemet laisva valstybinė žemė bus parduodama aukcionuose, tad ji brangs. Be to, kaina kils ir dėl reikalavimo iš naujo įvertinti sklypus.

Kita priežastis, anot I.Dumčiūtės, yra ta, kad ūkininkai ir bendrovės skubėjo apsipirkti, nes dauguma jų jau turi daugiau nei 500 hektarų žemės, tad šįmet nusipirkti jos daugiau nebegalės.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: