„Amazon“ įkūrėjas Jeffas Bezosas / AFP-ELTA nuotr.

Kuo skiriasi paprasti mirtingieji nuo itin turtingų žmonių? Turtu, žinoma. Taip pat ir galimybe išvengti mokesčių.

Amazon“ įkūrėjas Jeffas Bezosas 2007 ir 2011 m. nesumokėjo nė cento pajamų mokesčio. „Tesla“ įkūrėjo Elono Musko pajamų mokesčio deklaracija 2018 m. taip pat buvo nulinė. Milijardierius ir buvęs Niujorko meras Michaelas Bloombergas, investuotojas Carlas Icahnas ir filantropas bei stambus investuotojas George’as Sorosas taip pat yra vieni iš tų, kurie dideliu mastu naudojo mokesčių vengimo strategijas. Tai paaiškėjo JAV investicijų platformai „ProPublica“ išanalizavus daugybę JAV vidaus mokesčių tarnybos įrašų.

Apskritai 25 turtingiausi amerikiečiai sumokėjo mažiau mokesčių nei daugelis paprastų darbuotojų, jei įskaičiuosime socialinio draudimo ir medicininės apsaugos mokesčius, rašo „ProPublica“ autoriai. Tačiau, pasak jų, mokesčių vengimo strategijos nebuvo neteisėtos.

Turtingos garsenybės veikiau būtų gavusios naudos iš to, kaip JAV apibrėžiamos apmokestinamos pajamos. Pavyzdžiui, JAV mokesčių įstatymuose neatsižvelgiama į didėjančią turto, pavyzdžiui, akcijų ar nekilnojamojo turto, vertę. Mokesčiai mokami tik nuo pajamų, gautų pardavus tokį turtą.

Diskusijos dėl didėjančios nelygybės

ProPublica“ ataskaitoje teigiama, kad tyrimas griauna pagrindinį Amerikos mokesčių sistemos mitą, kad kiekvienas moka savo sąžiningą dalį, o turtingiausi amerikiečiai moka daugiausiai. Tikėtina, kad tai dar labiau paskatins diskusijas dėl didėjančios nelygybės tarp turtingiausių amerikiečių ir visų kitų.

Demokratų partijos senatorė Elizabeth Warren jau pareiškė: „Mūsų mokesčių sistema buvo sukurta milijardieriams, kurie savo turtus susikrovė ne iš pajamų, kaip tai daro dirbančios šeimos“. Pasak jos, JAV reikia įvesti turto mokestį, kad itin turtingi žmonės pagaliau sumokėtų sąžiningą mokesčių dalį. Warren jau seniai kovoja už didesnius mokesčius itin turtingiems žmonėms, kurie apimtų tokį turtą, kaip akcijos ir nekilnojamasis turtas.

Tyrimą atliekantys žurnalistai neatskleidžia, kaip jie gavo konfidencialius mokesčių duomenis. Dabar tai bando išsiaiškinti JAV Iždo departamentas. Į šį reikalą jau įsitraukė departamento generalinis inspektorius, Federalinis tyrimų biuras (FTB) ir JAV prokuratūra Vašingtone. Dėl jos duomenų nutekėjimo taip pat aiškinasi Vidaus pajamų tarnyba (IRS), nes neteisėtas konfidencialios vyriausybinės informacijos atskleidimas yra neteisėtas.

Nors „ProPublica“ atskleidimuose pateikiama informacija tik apie JAV milijardierius, šis klausimas aktualus ir Lietuvoje, atotrūkis tarp turtingųjų ir vargšų nuolat didėja.

Žiniasklaida atkreipia dėmesį į tokias publikacijas kaip Panamos dokumentai arba už paramos verslui įsigyti prabangūs automobiliai ar kateriai. Po pandemijos mokesčių teisingumo klausimas tapo dar svarbesnis visame pasaulyje, nes visų šalių finansų ministrai ieško naujų pajamų šaltinių, kad užlopytų viruso sukeltas skyles.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: