LNTPA prezidentas Mindaugas Statulevičius. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) vadovas Mindaugas Statulevičius nepritaria Statybos įstatymo pakeitimui, kuris įpareigotų vystytojus būstą parduoti tik tada, kai jis bus baigtas 100 proc. Pasak jo, toks pokytis per smarkiai apribotų tiek verslo, tiek vartotojų galimybės parduoti ir pirkti nekilnojamą turtą, kas sukeltų žalą investicinei aplinkai ir būsto rinkai.

„Tas apribojimas pardavimo nebaigtų projektų, jis būtų labai absoliutus, net verslas negalėtų verslui parduoti objekto, jeigu jame yra pagal projektą nebaigta įrengti patalpa“, – pirmadienį „Žinių radijui“ teigė M. Statulevičius.

„Dalis žmonių turbūt ir dabar nežino, kad gyvena vis dar nepriduotame ir nebaigtame objekte, bet yra sudarę sutartis su paslaugų tiekėjais ir panašiai. Ateis vieną dieną laikas, po naujų metų, įdėti skelbimą ir parduoti. Ir tada jie sužinos, kad negali parduoti tokio turto“, – aiškino jis.

LNTPA vadovas tikisi, kad diskusijų metu pavyks įtikinti tiek Aplinkos ministeriją, tiek Seimą, kad šis apribojimas per griežtas ir turi būti padarytas nuosaikesniu.

„Mes turime tik žodines indikacijas, gautas diskusijų metu, kad galime teikti siūlymus ir į juos bus bandoma atsižvelgti. Tai tie siūlymai yra parengti Aplinkos ministerijai ir jeigu sutarimai bus rasti ten, tai eisime į Seimą. Tikiuosi, kad galbūt dar pavasario sesijoje tą diskusija pavyks turėti ir tai pavirs į tam tikrus pokyčius. Galbūt teisininkams, tiek Seimo, tiek kitiems, kurie pastebės šio įstatymo netobulumą, galbūt jiems pavyks įtikinti politikus, kad taip žala būtų padaryta mūsų investicinei aplinkai, jeigu būtų taikoma nuo kitų metų“, – aiškino jis.

M. Statulevičius paminėjo, kad ateityje būtų galima pereiti prie 100 proc. baigtumo reikalavimo, bet tai turėtų būti ilgalaikis procesas.

Anot jo, šiuo metu rinka rodo, kad būsto pirkėjai nėra pasiruošę tokiems pokyčiams.

„Pereiti prie pilno baigtumo ir pilno įrengimo pardavimo, kaip yra mūsų kaimynėse šalyse, yra etapinis procesas. Matyt, prie to turėtume prieiti, nes niekas nenori ilgai gyventi pastate, kur yra remontuojama laiptinė ir panašiai, visi nori įsikelti ir turėti pilnai įrengtus būtus. Tai prie to prieisime etapais, nes patys pirkėjai dar nėra pilnai pasiruošę ir dar dažnai nori patys daryti tam tikrus remonto darbus, galimai dėl jų pigumo ar tikslumo“, – komentavo jis.

Statybos įstatymo pakeitimuose numatytas ribojimas – gyvenamąsias patalpas įsigyti tik esant 100 proc. pastato baigtumui – turėtų būti taikomas nuo 2024 m. sausio.

Žygimantas Šilobritas (ELTA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: