Freepenguin / Wikimedia comons CC BY-SA 3.0

Sekmadienį Rusija nacionalizavo Prancūzijos jogurto gamintojos „Danone“ dukterinę įmonę ir Danijos įmonės „Carlsberg“ valdomą alaus daryklą „Baltika“. Antradienį pranešta, kad perimtoms įmonėms vadovaus V. Putino ir Čečėnijos vadovo R. Kadyrovo bendražygiai.

Liepos 16-ąją dieną Vladimiro Putino pasirašytame įsakyme pranešama, kad Rusija „laikinam valdymui“ perima „Danone Russia“ ir „Carslberg“ priklausančias akcijas. Šiuo įsakymu įmonių akcijos buvo pradėtos kontroliuoti Rusijos nekilnojamo turto agentūros „Rosimushchestvo“.

Įsakyme skelbiama, kad sprendimas priimtas vadovaujantis dekretu dėl „kai kurių aktyvų laikino valdymo“, kurį Rusija priėmė dar balandį. Po Rusijos pradėto karo Ukrainoje daug įmonių sustabdė verslą ir pasitraukė iš Rusijos. Reaguodama į sankcijas, Rusija pasirašė dekretą, leidžiantį Rusijai laikinai perimti užsienio turto kontrolę iš Rusijai „nedraugiškų“ šalių.

Į įsakymą sureagavo ir pačios įmonės. Dar sekmadienį įmonės paskelbė, kad situacija yra tiriama ir planuojama imtis veiksmų

„Danone ruošiasi imtis visų būtinų priemonių, kad apgintų savo, kaip „Danone Russia“ akcininkės teises ir verslo veiklos tęstinumą visų suinteresuotųjų šalių, ypač darbuotojų, interesais“, – po įsakymo spaudos pranešime rašė „Danone“.

Visgi antradienį nauju „Danone“ įmonės Rusijoje vadovu buvo paskirtas Čečėnijos vicepremjeras ir žemės ūkio ministras Yakubas Zakrijevas. Jis yra Čečėnijos vadovo Ramzano Kadyrovo sūnėnas. Paskyrimą patvirtino Čečėnijos nacionalinės politikos, užsienio santykių ir informacijos ministras Akhmedas Dudajevas „Telegram“ programėlėje.

Tuo tarpu nauju „Baltika” vadovu tapo Taimurazas  Bolojevas – ilgametis V. Putino bendražygis, jau ir anksčiau daugiau nei dešimt metų vadovavęs įmonei. Jis taip pat yra artimas Rusijos oligarchams, V. Putino patikėtiniams, Jurijui ir Michailui Kovalčiukams.

Tą pačią dieną „Carlsberg“ patvirtino, kad informacija dėl naujo „Baltika“ vadovo yra teisinga. Įmonės spaudos pranešime rašoma, kad „įmonės vadovybė pakeista be „Carlsberg Group“ žinios ir sutikimo“. Taip pat įmonė rašė nežinanti, kaip šis įvykis paveiks įmonės veiklą ateityje bei prasidėjusį pardavimo procesą.

„„Carlsberg Group“ neaišku, kokią įtaką ši plėtra turės „Baltika Breweries“ veiklai Rusijoje ir dabartiniam pardavimo procesui.“- antradienį rašė „Carlsberg“.

Prasidėjus invazijai ir daugeliui įmonių nusprendus nutraukti ryšius su Rusija, nei „Danone“, nei „Carlsberg“ iš Rusijos nepasitraukė, tačiau abi įmonės prieš jas nacionalizuojant planavo parduoti savo verslus Rusijoje. Spalį „Danone“ paskelbė, kad pradės verslo Rusijoje pardavimo procesą. „Carlsberg“ apie išėjimą iš Rusijos pranešė anksčiau – praeitų metų kovą, kai paskelbė sieksianti visiškai atsisakyti verslo Rusijoje, o dar prieš mėnesį pasirašė susitarimą dėl verslo pardavimo.

Šių dviejų įmonių perėmimas nėra pirmas atvejis Rusijoje. Iškart po Balandžio mėnesį priimto įsakymo dėl akcijų perėmimo buvo pranešta apie dviejų energetikos įmonių – Vokietijos „Uniper“ ir Suomijos „Fortum“ – turto areštavimą bei joms pritaikytą valstybinį administravimą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: