Organizatorių archyvo nuotr.

Yra daugybė būdų gerti ir ruošti kavą. Ne retas mūsų neįsivaizduoja dienos be gardaus puodelio kavos, o ir vis daugiau žmonių domisi kavos pupelių auginimo ir apdorojimo procesu. Šiandien populiaru auginti namuose kivio, avokado, goji uogų, papaja, persikų medžius. Pasirodo ir sultinguosius melionus, ir arbūzus yra įmanoma auginti šiltnamyje, o kiti namuose vazonėliuose augina ananasus, granatus, alyvuoges, citrininius obuolius, figas, tad galbūt galima užsiauginti ir kavamedį?

Kavos pupelės – vaisius ar daržovė?

Kavos klasifikacija nėra tokia paprasta, kadangi kavos pupelės iš tiesų yra sėklos, tad jų klasifikuoti į vaisius ar daržoves nereikėtų. Kava išgaunama iš raudonos, rožinės, geltonos arba oranžinės spalvos kavamedžio vaisių – uogų. Dažniausiai vienoje uogoje yra dvi pupelės, tačiau retkarčiais pasitaiko, kad uogoje ,,gyvena“ tik viena pupelė, dar kitaip žinoma kaip ,,žirninė pupelė“. Kai kurie kavos tiekėjai tokias pupeles atskiria nuo standartinių ir parduoda jas žinovams, kurie teigia, kad šios pupelės yra aukštesnės kokybės ir skanesnės. Surinktos uogos keliauja per džiovinimo, smulkinimo ir skrudinimo procesą. Tuomet, kai pupelės yra tinkamos vartojimui, jos yra sumalamos į tokį tankį, kokio norisi kavos mylėtojui. Geros kokybės kavos galima rasti COFFEELOFT.LT puslapyje, kuriame taip pat yra ir profesionalios kavos gaminimo įrangos. Juk kavai paruošti reikalinga ir kavamalės, grūstuvai, svarstyklės, filtrai, kavinukai, kurių pasirinkimas priklauso nuo trokštamos kavos rūšies.

Kavamedžio auginimas namuose

 

Ne tiek daug žmonių žino, kad kavamedį nėra sudėtinga auginti namuose. Arabica ir Robusta yra populiariausios kavamedžio rūšys. Coffea arabica auginama pietvakarių Arabijoje jau daugiau nei tūkstantį metų. Ji turi tamsiai žalius lapus raukšlėtais kraštais, augančiais ant gluosnį primenančių stiebų. Šis augalas žydi du kartus metuose, išskleisdamas saldžiai kvepiančias, baltas, žvaigždės formos gėles, todėl daugybė žmonių jį augina ne tik dėl kavos pupelių, bet kaip namų dekoraciją.

Būtent iš šių gėlių vėliau išauga žali vaisiai-uogos, kurie prisirpę pakeičia spalvą į raudoną, o juose esančias sėklas (kavos pupeles), tinkamai paskrudinus ir sumalus, galima naudoti kavos gaminimui.

Reikalingos sąlygos kavamedžiui augti

Norint pradėti auginti kavamedį, pirmiausia reikėtų paruošti dirvą. Pirma, į žemę įdėkite lėtai išsiskiriančių trąšų, dar kitaip žinomų kaip ,,netirpios trąšos“, o po keleto mėnesių į dirvožemį reikėtų įdėti 100g. citrinmedžio trąšų. Nepatartina pirkti jau įsikerojusio augalo, kadangi jo persodinimas ir transportavimas gali turėti neigiamos įtakos jo būklei, tad geriausia būtų įsigyti kavamedžio sėklų. Jų galima įsigyti internetu, tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad sėklos būtų šviežios, kadangi jos dygsta greičiau, o dygimo procesas užtrunka nuo vieno iki šešių mėnesių. Negyvename tropiniame klimate, todėl rekomenduojama pradėti sėją tarp pavasario ir vidurvasario. Kavamedis nėra šalčiui atsparus augalas, net -1 °C temperatūra šiam augalui yra mirtina. Todėl patartina jį auginti namuose arba pernešti augalą į vidų, temperatūrai nukritus žemiau 5 °C.

Auginant augalą namuose, pirma reikėtų išsirinkti pakankamai gilų vazoną, kuris turėtų nusausinimo sistemą. Antra, svarbu surasti šiltą ir užtektinai drėgmės turinčią vietą. Kavamedis labiausiai mėgsta, kai kambario temperatūra yra tarp 12-25 °C. Jei temperatūra yra aukštesnė ar žemesnė, augalas pradeda mesti lapus. Kavamedžiui nereikia daug saulės šviesos. Dienos saulė gali nudeginti augalo lapus, tad svarbu pasirūpinti, kad kavamedis būtų tokioje vietoje, kurioje saulė jį pasiekia tik rytais. Kavamedis turi gilią šaknų sistemą, tad jam reikalinga drėgna, šiek tiek rūgštingumo turinti puri žemė, kurioje jis galėtų lengvai įsiskverbti. Kieta žemė neleis augalui tinkamai keroti ir augti. Į žemę galima įdėti humuso ir trąšų, kas pagerins dirvožemio kokybę.

Kavamedžio priežiūra

Šis augalas mėgsta vandenį, tačiau perlaistymas kavamedžiui, kaip ir kiekvienam augalui, kenkia. Tam, kad kavamedis augtų ir kerotųsi, privalu jį laistyti reguliariai – ypatingai gausiai vasaros ir rudens sezonais. Žiemos metu, vandens kiekį galima sumažinti, tačiau stenkitės palaikyti drėgmę dirvožemyje.

Auginimo sezono metu, į dirvožemį reikėtų reguliariai įpilti trąšų (maždaug kartą per mėnesį), tam kad augalas geriau augtų. Geriausia būtų naudoti citrinmedžiui skirtas trąšas. Taip pat, patartina kavamedį apipurkšti arba palaistyti geležies mikroelementinėmis trąšomis arba kitaip – geležies sulfatu, kadangi kavamedžiai dažnai kenčia nuo geležies nepakankamumo. Trūkstant geležies, lapai netenka žalios spalvos ir gali susirgti chloroze (lapų pageltimas).

Vidutinis kavamedžio ūgis yra apie 5m., tačiau augalą, auginamą namuose, galima genėti jo nepažeidžiant. Pradėti genėti galima, kai jis pasiekia apie 70 cm. aukštį. Paprasčiausiai pakirpkite augalo viršūnę, kad paskatintumėte šoninių šakų augimą, ir tęskite šį procesą reguliariai. Kavamedžiui ,,patinka“ stiprus genėjimas. Po maždaug 3-4 metų kavamedis išskleidžia žiedus.

Derliaus nuėmimas

Kavamedis pradeda duoti vaisius maždaug po 4-5 metų ir duoda derlių dažniausiai tik kartą per metus, tačiau jis tęsiasi apie 2-3 mėnesius. Namų augalas neduos tiek uogų, kad turėtumėte neribotą kiekį kavos, tačiau turėtų užtekti kavos skrudinimui ir keliems puodeliams. Derliaus nuėmimo procesas yra nesudėtingas. Raudonos kavamedžio uogos, nenukrenta nuo medžio, tad teks pupeles nuo šakų rinkti rankomis. Tai vienas populiariausių derliaus nuėmimo metodų, užtikrinantis nepriekaištingą vaisiaus kokybę.

Pati kavamedžio uoga taip pat yra valgoma ir šiek tiek primena vynuogės skonį. Jeigu norite uogą valgyti, reikėtų pašalinti sėklą, perpjaunant uogą peiliu arba pamirkyti uogą vandenyje per naktį – vėliau išspaudžiant iš jos sėklą. Žalias sėklas galima sodinti naujam kavamedžio augalo auginimui.

Bolivijoje, Jemene bei kitose kavos mėgėjų šalyse, žmonės naudoja aplink pupelę esantį minkštimą ,,kaskaros“ arbatai gaminti. Ši arbata turi daug kofeino ir antioksidantų, padedančių kautis su laisvaisiais radikalais, kurie prisideda prie daugybės ligų mūsų organizme. Kavamedžio auginimas namuose ne tik atneš vaisių, bet ir taps gražia dekoratyvine jūsų namų dalimi.

Užsakymo Nr. KMC220036

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: