Mindaugas Bilius, nuotrauka is Alfredas Pliadis archyvu

Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius paragino Seimo narius bendradarbiauti su šalies sporto bendruomene, ieškant sprendimų, kaip užtikrinti tinkamą šalies sporto finansavimą. Parlamente vykusiame Lietuvos sporto ateities forume paralimpinis čempionas išreiškė susirūpinimą dėl paskubomis svarstomų įstatymų pataisų, galinčių paralimpinį sportą palikti be rėmėjų lėšų.

Jau kitą savaitę Seimas skubos tvarka svarstys Loterijų įstatymo pataisas, pagal kurias loterijų bendrovės į valstybės biudžetą mokėtų ne 5 proc., o 13 proc. mokesčių. Iki šiol 8 proc. loterijos paskirstydavo paramai, o didelė dalis lėšų atitekdavo sportui.

Nors įstatymų pataisų iniciatoriai žada, jog paramos pinigai niekur nedings ir pasieks ligšiolinius paramos gavėjus per valstybės biudžetą, tačiau M. Bilius baiminasi, jog tai gali neįvykti.

Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentui didžiausią nerimą kelią tai, kad nėra numatyti kriterijai, pagal kuriuos bus skirstomi į valstybės biudžetą paimti pinigai. Esą klausimų daug, o atsakymų nėra.

„Mes galime bandyti pritaikyti tą modelį, bet reikia, kad visa sporto bendruomenė atsisėstų ir sugalvotų, kaip bus skirstomi pinigai. Matau grėsmę, kad paralimpinio sporto neliks, jeigu lėšos bus nukreiptos per valstybės biudžetą. Iki šiol neturime atsakymo, kaip paralimpinį komitetą pinigai pasieks iš biudžeto.

Pagal šiandien galiojančius finansavimo kriterijus mes iš valstybės negauname nieko naujų sportininkų klasifikacijai, mes perspektyvius sportininkus vežame iš rėmėjų pinigų. Taip pat mokame perspektyvių sportininkų stipendijas tiems atletams, kurie dar nėra iškovoję medalių ir iš valstybės negauna nė cento. Iš rėmėjų lėšų finansuojame stovyklas, atrankos į paralimpines žaidynes varžybas.

Iš rėmėjų susirenkame apie 400 tūkstančių, iš valstybės biudžeto gauname apie 80 tūkstančių. Sakykite, kaip mes turėtume pragyventi iš tų 80 tūkstančių visus metus?“, – svarstė M. Bilius.

Pasak paralimpinio čempiono, dar viena didelė grėsmė – kasmet vėluojantys biudžeto asignavimai, kurie sporto organizacijas pastaraisiais metais pasiekia tik atėjus pavasariui.

„Treniruočių stovyklas rengiame jau nuo metų pradžios, tarptautinės varžybos prasideda vasarį, o pinigai iki sportininkų atkeliauja balandį. Skyles užkamšome rėmėjų skiriamomis lėšomis.

Turime ir kitų projektų, tokių kaip judėjimas Parateam Lietuva arba Paralimpiečių krantinės memorialas. Šie projektai finasuojami privačiomis lėšomis, norėtume tęsti šias veiklas, bet nežinome, ar biudžeto lėšas galima bus skirti šiems ir kitiems panašiems projektams.

Aš labai prašau ir visų Seimo narių, ir ministerijos: neskubėkime, atsisėskime ir išdiskutuokime, kaip veiks ši sistema. Nes kitaip mes tiesiog nužudysime neįgaliųjų sportą“, – sakė M. Bilius.

Lietuvos sporto ateities forume apie svarbiausias sektoriaus problemas diskutavo olimpiečiai Mindaugas Griškonis, Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, Simona Krupeckaitė, kiti atletai ir jų treneriai, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė, sporto federacijų vadovai, Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, viceministras Linas Obcarskas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: