Pasaulyje sparčiai daugėjant įvairiausių muzikinių videoklipų atlikėjams vis sunkiau išsiskirti iš minios. O ką jau ir kalbėti apie orginalias idėjas. Muzikos atlikėjams kilo mintis paversti ikoniškus filmus, trumpais videoklipais. Vieni atlikėjai filmus renkasi perteikti pagal panašias idėjas ir temas, o kiti paprasčiausiai pasirinkdami filmą pagal identišką pavadinimą. O kaip jiems sekasi galite pamatyti. Galbūt dainos privers prisiminti nostalgiškus filmus, o galbūt filmai nostalgiška dainas? Gero skaitymo!

10. „Fancy“ – Iggy Azalea feat. Charli XCX (2014)

Paremta filmu: „Jokio supratimo“ (1995) (angl. „Clueless“)

2014 metų hitas „Fancy“ pribloškė ne tik dainos skambumu, bet ir vaizdo klipu. Jame matomi kadrai puikiai atkartoja 90 – ųjų klasikinę romantinę komediją  „Jokio supratimo“ (angl. Clueless). Daugelis iš mūsų šią komediją prisimena dėl skambių frazių bei ikoniškų aprangos derinių. Kaip pati atlikėja teigė vaizdo klipu ji norėjo perteikti prabangų Los Andželo gyvenimą, o kas geriau tai galėtų atspindėti jei ne filmas „Clueless“

Vaizdo klipas puikiai perteikia filmo detales. Pradedant nuo dainos atlikėjų Iggy Azalea’os ir Charli atliekančių ikoniškų pagrindinių veikėjų Cher Howitzer ir Tai Frasier vaidmenis ir baigiant filmo išpopuliarintomis aprangos detalėmis, tokiomis kaip ilgos kojinės, mini sijonai bei ekstravagantiški papuošalai. Taip pat vaizdo klipas kaip ir filmas buvo nufilmuotas toje pačioje mokykloje. Taigi, daina „Fancy“ yra žaismingas filmo „Clueless“ perteikimas, kuris sugrąžino filmo fanus atgal į nostalgiškus prisiminimus.

9. „Teenage Dirtbag“ – Wheatus (2000)

Paremta filmu: „Nevykėlis“ (2000) (angl. „Loser“)

Wheatus singlas „Teenage Dirtbag“ buvo specialiai kurtas 2000 metų filmui „Nevykėlis“ (angl. „Loser“). Birželio mėnesį išleista daina masiškai išpopuliarėjo dėl savo lengvai įsimenamo priedainio bei dainos teksto apie paauglystės išgyvenimus, nepritapimą bei nelaimingą meilę. Tais pačiais metais, liepos mėnesį pasirodė ir Amy Heckerling režisuotas filmas kuriame skambėjo ir ikoniška daina. Wheatus vėliau sukūrė vaizdo klipą pagal šį filmą. Deja, bet filmas „Nevykėlis“ iš tiesų buvo nevykęs ir tapo pirmuoju pavyzdžių kuriame vaizdo klipas sukurtas pagal filmą tapo geresnis, nei pats filmas.

8. „Voodoo in My Blood“ – Massive Attack feat. Young Fathers (2016)

Paremta filmais: „Phantasm“ (1979)  ir „Apsėdimas“ (1981) (angl. „Possession“)

Hiphopo grupė Massive Attack neapsiribojo savo klipe perteikti tik vieną filmą. Negana to, tai ne šiaip paprastos romantinės komedijos, o kultiniai siaubo filmai „Phantasm“  (1979) ir „Apsėdimas“ (1981). Klipe atvaizduojamo specifiškos filmų scenos tarsi susipinančios į vieną. Atvaizduojama žymioji „Possession“ scena iš metro, kuriame aktorė yra kontroliuojama ikoniškos skrajojančios metalinės sferos atpažįstamos filme „Phantasm“.

Klipe pagrindinį vaidmenį atlieka oskaro nominantė Rosamund Pike dėl savo rolės psichologiniame trileryje „Gone Girl“. Tad tikrai galime sakyti, kad Massive attack buvo rimtai nusiteikusi laikytis siaubo tematikos. O vaizdo klipu bandė perteikti abu filmus siejančią temas apie neraminantį jausmą, kad esi kontroliuojamas išorinių jėgų. Grupė šiuo įrašu išsiskyrė iš visų savo drąsiais meniniais eksperimentais.

7. „Lost In Japan“ – Shawn Mendes, Zedd (2018)

Paremta filmu: „Pasiklydę vertime“ (2003) (angl. „Lost in translation“)

„Lost in Japan“ paauglių dievaičio Shawn Mendes singlas išleistas 2018 metais. Vaizdo klipas buvo įkvėptas daugelio apdovanojimų sulaukusio 2003 metų filmo „Pasiklydę vertime“. Nors ir aiškaus tikslo kodėl atlikėjas pasirinko šį filmą nėra, tačiau galime tik spėti, kad tai įvyko dėl panašaus kūrinių pavadinimo. Bet galime būti tikri, kad atkartotos scenos aiškiai atpažįstamos.

Pats Shawn Mendes atliko Bob’o vaidmenį kartu su aktore Alisha Boe įkūnijusią Charlotte. Vaizdo klipe galime išvysti labai taikliai atkartotas scenas iš filmo, pradedant nuo aprangos, fono ir užbaigiant filmuojamos scenos kampu bei pačia estetika. Nors greičiausiai perteikiant filmo idėją į vaizdo klipą buvo paklysta jos vertime, tačiau tai nereiškia, kad daina nuo to tapo nors kiek prastesnė.

6. „Do Re Mi“ – Blackbear feat. Gucci Mane (2017)

Paremta filmu: „Muzikos garsai“ (1965) (angl. „The Sound of Music“)

Galbūt daugelis iš mūsų prisimena 1965 metų miuziklą „The sound of music“, ir galbūt šiek tiek mažiau vieną ikoniškiausių jos scenų, kurioje skamba daina pavadinimu „Do Re Mi“, kurioje pagrindinė veikėja grodama gitara aiškina lengviausią būdą natoms įsiminti.

Blackbear muzikos vaizdo klipe perteikiama ir ikoniška scena su tos pačios dainos pavadinimu. Tačiau prasmės tarp scenų yra visiškai skirtingos. Nors „The Sound of Music“ naudoja „Do-Re-Mi“ nekaltame ir edukaciniame kontekste, Blackbear daina „Do Re Mi“ kalba apie toksiškus santykius ir priekaištus kitiems. Kontrastas tarp nekalto dainos pavadinimo ir tamsesnių, ciniškesnių Blackbear dainos žodžių sukuria ironišką posūkį, paversdama vaikystės konceptą komentaru apie meilę ir išdavystę.

5. „Express Yourself“ – Madonna (1989)

Paremta filmu: „Metropolis“ (1927)

Pop karalienė Madona yra sukūrusi ne vieną vaizdo klipą paremta filmu. Vienas populiariausių sukurtas dainai „Express Yourself“ pagal nebylų filmą „Metropolis“. Filmas nagrinėja socialinės nelygybės, revoliucijos ir individualumo temas, o siužetas parodo veikėjus, kovojančius už savo laisvę ir išreiškiančius troškimą gyventi geriau, kas puikiai perteikia Madonos siunčiamą žinutę dainos tekstu.

Atlikėja buvo visada atvira muzikos ir technologijų inovacijomis ir šis klipas tai įrodo. Metropolis yra vienas įtakingiausių filmų kino istorijoje, žinomas dėl savo novatoriškų specialiųjų efektų, o klipas sukurtas David’o Fincher’io neleidžia atitraukti akių – tai tarsi 4 minučių filmas, o ne muzikinis videoklipas akompanuojantis dainą. Taigi Madonna semiasi įkvėpimo iš „Metropolis“ ne tik savo vizualiniu stiliumi, bet ir teminiu atitikimu sujungdama klasikinį kiną su šiuolaikine popkultūra.

4. „Kill Bill“ – SZA (2022)

Paremta filmu: „Nužudyti Bilą“ (2003) (angl. „Kill Bill“)

R&B atlikėja SZA iš tikrųjų sukėlė bangas savo 2022 m. muzikiniu klipu „Kill Bill“. Jei pats pavadinimas dar nebuvo pakankama užuomina į filmus, tai tikrosios vaizdo įrašo temos tai tikrai pabrėžia. SZA save pateikia kaip fatališką moterį, nuo galvos iki kojų apsiginklavusią peiliais, paremta Quentino Tarantino „Kill Bill“ dviejų dalių filmu.

Su dainos žodžiais, tokiais kaip „I might kill my ex“ (liet. „Aš galbūt nužudysiu savo buvusį“), būtų beveik juokinga, jei vaizdo klipas nebūtų taip stipriai įkvėptas dviejų iš įtakingiausių 2000-ųjų filmų. Vaizdo klipe SZA atkuria kai kurias žymiausias Uma Thurman, vaidinančios Beatrix Kiddo, scenas, ir netgi pasirodo Vivica A. Fox, kuri Tarantino filme suvaidino Vernitą Green. Taigi, SZA dainos „Kill Bill“ vaizdo klipas yra kūrybiška pagarba Quentin Tarantino kūriniams, perteikiantis filmų esmę per teminius elementus, vizualinį stilių ir konkrečius nuorodas į originalų filmą.

3. „Rockstar“ – Post Malone feat. 21 Savage (2017)

Paremta filmu: „Lady Snowblood“ (1973)

Kalbant apie „Kill Bill“, daugelis nesupranta, kad Tarantino keršto istoriją labai stipriai įkvėpė japonų samurajų filmas „Lady Snowblood“. Be to, „Kill Bill“ filmai nebuvo vieninteliai, kuriuos įkvėpė šis klasikinis kūrinys. Post Malone taip pat pasinaudojo šia idėja savo muzikiniame vaizdo klipe „Rockstar“ su 21 Savage.

Vaizdo klipo estetika beveik identiška filmo spalvų paletei ir turi daug tų pačių vizualinių elementų, įskaitant gausybę kraujo, medžių foną, gongus ir tradicines katanas. Vaizdo klipe taip pat yra moteris, kuri primena pagrindinę filmo veikėją Yuki. Daugelis klipo kadrų yra beveik tobulai atkurtos geriausių „Lady Snowblood“ scenų reprodukcijos, tačiau, svarbiausia, vaizdo klipas išlieka labai unikalus. Net jei kas nors nėra didelis dainos gerbėjas, sunku neįvertinti didžiulio darbo, įdėto į visą projektą.

2. „Material Girl“ – Madonna (1985)

Paremta filmu: „Džentelmenai renkasi blondines“ (1953) (angl. „Gentlemen Prefer Blondes“)

Kaip jau buvo minėta anksčiau Madonna sukūrė ne vieną vaizdo klipą paremtu filmu. Šiuo atveju „Džentelmenai renkasi blondines“ yra 1953 m. miuziklas, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka žymioji Marilyn Monroe. Jis ir tapo Madonnos „Material Girl“ vaizdo klipo pagrindu. Madonna kostiumas puikiai atspindi Monroe išvaizdą filme, ypač per  dainos „Diamonds Are a Girl’s Best Friend“ atlikimą, kuri, pasakoja apie tai, kaip Lorelei (Monroe) dievina deimantus ir yra sužavėta brangakmeniais bei kitais prabangiais materialiais daiktais. Tai puikiai atitinka temą, kurios Madonna siekė dainoje „Material Girl“.

Muzikinis vaizdo klipas visiškai atkartoja originalios dainos atlikimą, suteikdamas naują gyvybę nuostabiam miuziklui, apie kurį, deja, šiais laikais retai kalbama. Nors Madonna negali prilygti originaliam Marilyn Monroe pasirodymui (juk niekas negalėtų), tai vis tiek puiki reprodukcija šiuolaikinei auditorijai, su ta pačia aura, tuo pačiu pranešimu ir tuo pačiu įsimintinu skambesiu.

1. „Mr. Brightside“ – The Killers (2003)

Paremta filmu: „Mulen Ružas“ (2001) (angl. „Moulin Rouge!“)

Labai nedaug dainų gali sukelti tokį melancholijos ir izoliacijos jausmą, kokį sukuria „Mr. Brightside“. Tai toli gražu garsiausia daina, kurią The Killers kada nors išleido, ir ji tapo tokia populiari, kad jie sukūrė ne vieną, o du skirtingus vaizdo klipus. Pirmasis yra gana paprastas ir neturi nieko ypatingai įsimintino. Tačiau antrasis vaizdo klipas yra paremtas 2001 m. miuziklo filmu Moulin Rouge!.

Kostiumai ir estetika yra ištikimi filmui, kai kurie kadrai net primena žinomiausias filmo scenas. Kas daro „Mr. Brightside“ geriausiu muzikiniu vaizdo klipu, sukurtu pagal filmą, yra iš dalies tai, kad ši daina yra tokia garsi: ji yra universaliai mėgstama ir sukelia didelę nostalgiją. Be to, vaizdo klipas laimi ir bendra atmosfera: jis beveik kaip gotikinė siaubo pasaka, bet vis tiek išlieka begaliniai romantiškas. Dar svarbiau, kad jis perteikia Moulin Rouge! esmę, neatkurdamas jo tiesiogiai, kas yra įspūdingas pasiekimas, kurio daugelis negalėtų pakartoti. Kalbant apie gryną nostalgiją ir energiją, „Mr. Brightside“ tikrai išsiskiria.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: