(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Sveikatinimo projektas „Nedelsk“ dalyvavo kalėdinėje banko „Swedbank“ iniciatyvoje, kurios metu 20-čiai nevyriausybinių organizacijų ir projektų buvo išdalinta 381,6 tūkst. litų parama. Banko darbuotojų sprendimu, sveikatinimo projekto „Nedelsk“ veiklai vykdyti skirta 32 768 Lt.

„Už šią sumą vasarą „Nedelsk“ autobusėlis galės per keturias savaites patikrinti daugiau nei 2 tūkst. moterų iš 40-ies miestelių ir kaimų“, – sako projekto vadovė Aurelija Dermantė. Jos teigimu, visi pinigai bus panaudoti onkologinio budrumo skatinimui, patikrų ir sveikatinimo renginių organizavimui socialinės atskirties grupėse, labiausiai nutolusiose nuo onkologijos centrų vietovėse.

Paprastai „Rožinio kaspino“ autobusėlis per vieną dieną aplanko dvi gyvenvietes, kiekvienoje patikrinama po 50 moterų. Tyrimai rodo, jog daugumai tai būna pirmoji profesionali konsultacija. Kas penktai moteriai randama gerybinė krūtų liga, vienai iš 100 – krūties vėžio ženklai.

Banko „Swedbank“ parama atiteko iš viso 20-čiai organizacijų, padedančių socialiai pažeidžiamoms grupėms, žmonėms ir šeimoms, besirūpinančių vaikų ir jaunimo ugdymu, gamtos ir gyvūnų apsauga, sveikatos apsauga, propaguojančių sveiką gyvenseną, skatinančių ligų prevenciją, pilietinių ir žmogaus teisių apsaugą, bendruomenių kultūrines iniciatyvas, sportą. Bendradarbiaujant su ilgalaikiu „Swedbank“ partneriu VšĮ Geros valios projektai (www.aukok.lt), parama jau pervesta organizacijoms.

Nevyriausybinių organizacijų pasirinkimą lėmė „Swedbank“ darbuotojų apklausa, o paramai skiriamos sumos dydį – darbuotojų balsai. Galimybe balsuoti už projektą ar organizaciją Lietuvoje pasinaudojo daugiau nei pusė banko darbuotojų. Projektas „Nedelsk“ surinko 9 proc. balsų ir buvo trečioji daugiausiai balsų surinkusi organizacija.
Sveikatinimo projektas „Nedelsk” vykdo krūties vėžio prevenciją nuo 2003 m.: visoje Lietuvoje rengia moterims krūtų savityros praktinius mokymus, organizuoja viešas paskaitas apie krūties vėžį, propaguoja darnaus gyvenimo būdą. Nuo projekto veiklos pradžios organizuojamų nemokamų patikrų metu buvo patikrinta daugiau kaip 64 000 moterų, iš jų daugiau nei 600-ams rasta krūties vėžio įtarimo atvejų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: