Dokumentinio filmo
(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Naujai sukurtas dokumentinis filmas grąžina mus į 1941 metų vasaros Kauną ir leidžia pamatyti tai, kas buvo nutylima ilgus dešimtmečius.

Į rytus besiveržiančiai Vokietijos kariuomenei Kaunas tapo pirmu užkariautu didmiesčiu, o besitraukiančiai Raudonajai armijai – pirmu strateginiu praradimu. Šiame mieste gyvenantiems žydams tai tapo pirmąja siaubo, teroro bei mirties erdve: būtent Kaune, VII forte, iš karto po miesto užkariavimo naciai įkūrė pirmąją Lietuvoje koncentracijos stovyklą.

2011 m. pastatytas filmas kurtas pagal IX forto muziejaus istorikų Vytauto Petrikėno ir Martyno Koso parengtą mokslinę studiją, o archyvuose aptiktos koncentracijos stovyklos gyvavimo akimirkos perpasakotos suvaidinant įvairius filmo epizodus – skirtingai nei daugumoje filmų, čia kiekviena vaidybinė scena turėjo tvirtą istorinį pagrindą.

Remdamiesi pateikiamais faktais, filmo kūrėjai bando atsakyti į visuomenei jautrius klausimus – kodėl naciams pavyko dalį Lietuvos visuomenės nukreipti link tautinės neapykantos žydams ir kas buvo tikrieji VII forte įvykusios tragedijos koordinatoriai bei sumanytojai.

„VII Fortas: Lietuviška tragedija“ nėra įprastas dokumentinis filmas. Čia derinami moksliniai faktai, Lietuvos ir užsienio mokslininkų, visuomenės atstovų komentarai bei vaidybiniai elementai, atkartojantys 1941 m. vasaros įvykius.

Šio filmo sukūrimas ir pristatymas visuomenei parodo, jog 1941 m. Kaune vykdytas nusikaltimas žmogiškumui nepamirštas ir šiandien, praėjus septyniasdešimčiai metų nuo šių įvykių. Kraupūs okupantų propagandos apakintų žmonių veiksmai paliko neišdildomus pėdsakus ne tik istorijoje, bet ir žmonių atminimuose

Premjeros data: 2011 m. spalio 7 dieną.

Laikas: 18 val.

Vieta: Kino teatre „Romuva“.

Renginys nemokamas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: