kleiva.lt archyvo nuotr.

Paskutinį kartą kompiuteris su Windows operacine sistema ant mano stalo stovėjo prieš maždaug penkerius metus. Tąkart tai buvo nešiojamasis Asus kompiuteris su Windows XP, o svarbiausia – nuosavas! Jį pakeitė Apple kompiuteris, nutraukęs draugystę su Windows kompiuteriu.

Kai HP atsiuntė pažiūrėti ką tik parduotuvių lentynose pasirodžiusį HP Pavilion TouchSmart nešiojamąjį kompiuterį, tikrai nuoširdžiai apsidžiaugiau. Man buvo žvėriškai įdomu, kaip pasikeitė Windows kompiuteriai per tuos 5 metus ir ar aš vėl dėčiau pinigus ir pirkčiau Windows kompiuterį. HP Pavilion TouchSmart atsakė į mano klausimus.

IŠORĖ.
HP Pavilion TouchSmart kompiuteris nevadinamas „laptopu“. Jis – „sleekbookas“ (lietuviškai jį būtų galima pavadinti „lieknuku“ ar kažkaip panašiai kvailai) ir toks vardas jam suteiktas ne dėl to, kad gražiai skambėtų, o dėl to, kad atskleistų jo savybę – 3 centimetrų plonumą. Dar būtų gerai, jei kompiuteris būtų menkesnis ir svorio prasme, nes sveria jis 2.3 kilogramo ir ant nugaros tokį tąsytis – menkas malonumas.

Kadangi HP Pavilion TouchSmart – biudžetinės klasės kompiuteris, nestebina jo blizgi plastikinė išorė. Bet pigumo įspūdžio tai man nesudarė – niekas nebraška ir nesibraižo vos prilietus kokiu smailesniu daiktu. Nežinodamas kainos net nepasakytum, kad plastikas naudotas dėl pigumo. Arba pagaminta tikrai dailiai, arba aš tiesiog nieko nesuprantu.

EKRANU ARBA KLAVIATŪRA. VALDYK, KAIP NORI.
Keistas jausmas apima, kai atvertęs kompiuterį supranti, jog jo valdymas nebus toks pats, kokį įsivaizdavai iki šiol. HP Touchsmart Pavilion galima valdyti dviem būdais – klaviatūra ir trackpadu bei ekranu. Klaviatūra ir trackpadas nieko nestebina, bet kai pasakiau „ekranu“, turbūt pakėlėte antakį, ne? HP Pavilion TouchSmart 15.6 colio ekranas yra lietimui jautrus ir stumdant pirštu galima valdyti visą Windows 8 operacinę. Pinigų ekrano kokybei nepagailėta – jis itin preciziškas. Kiekvienu prilietimu, kiekvienu braukimu ar virtualios klaviatūros mygtuko paspaudimu gauni to, ko ir norėjai. O Windows 8 dvigubo valdymo kompiuteriams pritaikyta labai sumaniai – vos tik prilieti ekraną pirštu, pranyksta kursorius ir kur reikia, išlenda virtuali klaviatūra. Pradėjus rašyti fizine klaviatūra, virtualioji iškart susiskleidžia. Viskas gražu, malonu ir tvarkinga.

Kompiuterio valdymą liečiamuoju ekranu draugams parodyti smagu, bet jei kalbėtume apie tikrąjį tokio ekrano panaudojimą, užsičiaupčiau. Ar tikrai tokio reikia? Ranką pakėlus kažką braižyti po ekraną velniškai nepatogu, o ir panaudoti kažkur tokį ekraną sunkoka. Nebent dažnai paišant. Nežinau, kaip jūs, bet kad ir kaip mylėčiau lietimui jautrius ekranus, šiuo atveju lieku prie trackpado ir klaviatūros. Lietimui jautrų ekraną šitame kompiuteryje mielai iškeisčiau į ilgiau laikančią bateriją ar greitesnį procesorių.

KLAVIATŪRA IR TRACKPADAS.
Klaviatūra, įmontuota į kompiuterį, yra vidutinės ergonomijos. Pradėjus naudotis, reikia priprasti, mat dažnai pasispaudžia ne tas mygtukas, kurio reikėtų. Bet visgi džiugina tai, kad HP nepataupė ir įdėjo pilną klaviatūrą. Dar smagu ir dėl pagaliau veikiančių funkcinių mygtukų. Nebereikia spausti FN ir F11, kad išjungtum garsą. Dabar tiesiog spaudi F11. Lemputė F12 mygtuke net rodo, ar įjungtas bevielis ryšys. Irgi patogu. Trackpadas kompiuteryje niekuo neišsiskiria. Gal tik tuo, kad paviršius kursoriui valdyti kiek šiurkštus ir dėl to veikia tik maloniau.

JUNGTYS.
Plonuose HP Pavilion TouchSmart korpuso šonuose šiek tiek palikta vietos ir jungtims. Ten rasite dvi USB 3.0 ir vieną USB 2.0 jungtį, ausinių lizdą, HDMI ir Ethernet jungtis. Ir taip, ten nerasite diskų skaitytuvo. Jei dar naudojatės diskais, galėsite padėti juos šonan. Prieš porą metų tai man būtų atrodę drastiška, bet dabar jau pats suprantu, kad tai logiškas sprendimas. Diskų skaitytuvas užima daug vietos, o panaudojamas jis gal tik kartą per du mėnesius. Tai ir velniop jį.

GARSO!
Vienas iš labiausiai įsiminusių dalykų šiame kompiuteryje – kolonėlės. Garsas neabejotinai geresnis nei įprastame kompiuteryje. Nesunku atspėti, kodėl – prie šito reikalo nagus prikišo Altec Lansing kartu su Dolby, sukurdami gerą ir kokybišką garsą leidžiančias kolonėles. Daugiau jokių Youtube videoklipų, kuriuos žiūrint garsas eina lyg iš skardinės!

KOMPIUTERIO VIDUS.
Techninė kompiuterio charakteristika niekuo neišsiskirianti. Tiksliau, ji tokia, kokia ir turėtų būti 1500 litų kainuojančiame kompiuteryje. Už tą kainą gausite 4GB RAM, 500GB kietojo disko talpos ir 1.9GHz galingumo AMD procesorių. Dokumentus rašyti, filmus žiūrėti, internete naršyti tokia technika leidžia, bet naujesni žaidimai sklandžiai gali ir neveikti. Prieš pirkdamas šitą kompiuterį atsakykite sau, ar norėsite žaisti.

HP Pavilion TouchSmart nėra kiekvienam. Jis nėra žmogui, norinčiam žaisti, jis nėra ir žmogui, galinčiam sau leisti išleisti daugiau nei 1500 litų kompiuteriui. Bet jis labai tiks tokiam žmogui, kuris daug neišlaidaudamas nori gauti sklandų kasdienių programų veikimą ir dalelę nūdienos inovacijų – Windows 8 operacinę sistemą ir lietimui jautrų ekraną.

Kaina – apie 1500 litų. Įvertinimas – 8.0/10.

Originalus įrašas tinklaraštyje Kleiva.lt

Reklama: Nešiojamas Kompiuteris

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: