© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Norvegijos naftos prekybos bendrovė “Statoil” yra vienintelė iš didžiųjų tarptautinių bendrovių, nurodanti, kiek mokesčių sumoka Lietuvoje, rodo pasaulinis privataus sektoriaus skaidrumo tyrimas.

Pasak “Transparency International” pranešimo, tirtos 124 didžiausios biržoje kotiruojamos tarptautinės bendrovės, iš jų 43 veikia ir Lietuvoje, tačiau tik “Statoil” viešina čia sumokamus mokesčius ir pajamas. Visos kitos įmonės tokios informacijos neteikia.

Iš Lietuvoje veikiančių įmonių antikorupcijos požiūriu geriausiai įvertintos “Statoil”, “British American Tobacco”, HP ir “Procter & Gamble” – jos kartu surinko 96 proc. taškų. Prasčiausiai įvertintos Samsung Electronics” ir “Honda Motor”, tačiau nenurodoma jų taškų dalis.

Maksimaliai taškų skirta britų kapitalo telekomunikacijų bendrovei “Vodafone” bei naftos įmonei “British Petrolium”, kurios teikia paslaugas ir Lietuvos vartotojams.

Apie savo akcininkus, antrines įmones ir veikimo šalis iš Lietuvoje veikiančių tarptautinių bendrovių geriausiai informuoja “Siemens”, “Basf”, “Volkswagen Group” ir “Bayer” – jos surinko po 75 proc. Pasauliniu mastu skaidriausia šioje srityje pripažinta itališko kapitalo naftos ir dujų kompanija “Eni” (96 proc.).

Tyrimas vertino 124 didžiausių tarptautinių bendrovių viešai teikiamos informacijos išsamumą. Bendrovės atrinktos, remiantis 2013 metų “Forbes” sudarytu didžiausių pagal rinkos vertę pasaulio bendrovių sąrašu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: