“Didysis Getsbis” knygos autorius Frencis Skotas Fidžeraldas yra XX amžiaus “prarastosios kartos” rašytojas, kurio kūrybai, anot kritikų daugiausiai įtakos turėjo ambicijos, Prinstonas, Zelda Seir Ficdžerald ir alkoholis. Knyga “Didysis Getsbis” yra vienas iš  įsimintiniausių ir didžiausią pėdsaką palikusių ne tik amerikiečių, bet ir viso pasaulio literatūroje autoriaus darbų.

Šis romanas laikomas amerikiečių klasika, didžiu amerikiečių romanu ar tiesiog šedevru, kuris yra iki šiol plačiai skaitomas, verčiamas, mėgstamas ir studijuojamas. 2013 metais pasirodė režisieriaus Bazo Laurhmano knygos ekranizacija “Didysis Getsbis”, kuri tikriausiai daugelį privertė paskaityti, atrasti iš naujo, o nežinančius, paimti šią knygą į rankas ir susipažinti su amerikiečių klasika.

Pagrindinis knygos herojus Džėjus Getsbis gyvena prašmatnioje viloje, kurioje rengia įspūdingus vakarėlius, tačiau didžioji dalis vakarėlių svečių jo nėra matę. Džėjus yra gerbiamas ir pripažįstamas kitų dėlvienintelio dalyko– jo turtų. Jis akivaizdžiai juos demonstruoja, o viso to priežastis jo mylimoji Deisė. Deisė kadaise iškeitė savo mylimąjį Džėjų, kuris išvyko į karą, į pasiturintį Tomą Buchananą. Todėl Džėjus Getsbis demonstruodamas savo turtus nori susigražinti Deisę.

Džėjus Getsbis gimė vargšas, tačiau tvirtai tikėjo savo svajonėmis. Jo didžiulis optimismas ir tikėjimas sukūrė jam naują gyvenimą.

“Kodėl praeities nesusigrąžinsi? Galima susigrąžinti!”- tai pagrindinis ir įsimintiniausias D. Getsbio pasakymas. Tačiau ar Džėjus buvo teisus tai sakydamas?  Praeities negalima kartoti, kad ir kaip norėtum to nepakeisi ir, deja, nesusigrąžinsi. Galbūt D. Getsbio gyvenimas būtų susiklostęs kitaip, jei jis būtų  nebandęs susigrąžintį dalykų, kurių jau buvo neįmanoma susigrąžinti ir gyventų dėl ateities, o ne dėl praeities.

Šiame kūrinyje galima rasti visko: meilės, melo, pykčio pinigų, grožio, nepykantos, aistros… “Dydisis Getsbis”- nesenstanti amerikiečių klasika yra aktuali visais laikais. Kūrinyje nerasime patarimų, kaip gyventi geriau, kaip išspręsti gyvenimo problemas, tačiau perskaitę šią knygą išmoksime keletos, galbūt daugeliui jau puikiai žinomų, gyvenimo pamokų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: