Skolų išieškojimas
conlex.lt archyvo nuotr.

Skolos išieškojimas nei skolininkui, nei skolintojui nėra maloni procedūra, tačiau gyvenime pasitaiko tokių situacijų, kai be specialisto pagalbos nepavyksta išspręsti konflikto. Ypač tokiu atveju, kai skolininkas specialiai nemoka skolos, o ne todėl, kad yra nemokus. Tuomet pagalba yra būtina, o su ja – galimybė susigrąžinti visas skolas.

Skolų išieškojimas – etapų darbas

Žinoma, proceso greitis ir tuo pačiu paslaugos kokybė priklauso nuo to – kas yra skolininkas ir tuo pačiu kaip gerai pavyksta su juo susikalbėti. Kol vieni gavę kreditoriaus raštą labai greitai suklūsta ir skubiai puola mokėti skolas, tuo tarpu kiti ignoruoja siųstus raštus ir toliau piktybiškai nemoka. Situacijų yra daug ir priklausomai nuo abiejų pusių – sprendimas gali būti greitesnis arba gali trukti ilgiau.

Kiekvienos skolos išieškojimo etapo metu tiek skolininkas, tiek skolintojas yra detaliai informuojamas apie eigą. Taip tikimasi tiek vienos, tiek kitos pusės bendradarbiavimo, kompromiso ieškojimo ir tuo pačiu pagalbos, kuri padeda greičiau rasti visiems tinkamą sprendimą. Informavus apie esamą procesą taip pat dažniausiai nubrėžiamos ir tolimesnės gairės, kurios padeda abejoms pusėms žinoti – kas laukia ir galbūt pagal tai greičiau priimti tinkamą sprendimą (skolininkas gali nuspręsti skolą grąžinti arba skolintojas gali nuspręsti skolą parduoti).

Procesas gali būti labai greitas ir paprastas, tačiau ne visada viskas taip lengva kaip gali atrodyti. Trumpai supažindinsime su svarbiausiais skolų ieškojimo etapais, kurie padės abejoms pusėms kur kas paprasčiau suvokti procesą.

Pirmas žingsnis – skolininko informavimas

Kaip jau minėjome – kai kurie skolininkai tikrai greitai sureaguoja kai tenka bendrauti ne tik skolintoju, tačiau kitomis institucijomis, kurios yra atsakingos už skolas. Asmuo arba įmonė, kuri yra skolinga – gauna pranešimą, kuris yra atsiunčiamas registruoti laišku. Žinoma, dažniausiai siunčiamas papildomas pranešimas ir elektroniniu paštu. Tokiu atveju užsitikrinama, kad asmuo bet kuriuo atveju gavo pranešimą apie procesą, kuris yra prieš jį pradedamas. Pirmiausia skolininkui yra pateikiamas terminas per kurį skola gali būti grąžinama. Nurodomi teisės aktai, kuriuose yra apibrėžiama – kokia atsakomybė laukia tokiu atveju, jeigu skola per nurodytą laiko tarpą nebus grąžinta. Daugeliui skolininkui to užtenka, kad jie atsakingai prisiimtų įsipareigojimus bei skolas grąžintų.

Tiesa, skolos informavimo metu kai kurie asmenys arba įmonės nusprendžia, kad verta plačiau pasidomėti bankrotu. Tokiu atveju jie patys turi savarankiškai tvarkyti dokumentus, kurie padeda įrodyti, kad fizinis arba juridinis asmuo nėra mokus. Tuomet procedūra tampa kiek sudėtingesnė, kadangi skolų išieškojimo metu remiamasi nemokumo arba beviltiškos skolos atvejais. Visgi, čia jau kiti niuansai, kuriais verta plačiau domėtis tada, kai jie taps aktualūs.

Ikiteisminis skolos išieškojimo procesas

Grįžtame prie to, kad pirmiausia asmuo arba įmonė yra informuojama apie tai, kad negrąžinus skolos per tam tikrą laiko tarpą – bus pradėtas ikiteisminis skolos išieškojimo procesas.

Šis etapas iš specialisto, kuris atsakingas už skolos išieškojimą, pareikalauja daug laiko bei pastangų, kadangi visomis įmanomomis priemonėmis reikia susisiekti su skolininku, kuris, deja, labai dažnai slapstosi. Derinamas ne tik tas grąžinimo terminas, kuris būna nurodytas atsiųstame laiške, tačiau bandoma rasti kompromisą tokiu atveju, kai skolininkas yra linkęs derėtis ir tuo pačiu sutinka pasirašyti kitus dokumentus, kuriuose apibrėžia – per kiek laiko skola bus grąžinama. 

Dažniausiai sudaromas individualus grąžinimo grafikas arba sutariama dėl termino – kada visa suma bus grąžinama. Reikia suprasti tai, kad skolų išieškojimo metu bandoma rasti kompromisą, kuris yra tinkamas skolininkui. Žinoma, apibrėžiamos tam tikros ribos, kurių reikia laikytis, tačiau apskritai taikomas gana liberalus grąžinimas, kad skolininkui netektų atiduoti visų ar didžiosios dalies savo pajamų. 

Šiuo atveju svarbiausia yra skolininko noras bendradarbiauti.  Visgi, kai nepavyksta rasti bendros kalbos – pradedamas teisminis procesas, kurio metu tvarkomi dokumentai. Dažniausiai pateikiamas paskutinis raginimas skolininkui ir kai jis išreiškia savo poziciją dėl skolos negrąžinimo – teisininkas imasi kitų veiksmų. 

Dažniausiai skolų išieškojimas trunka iki kelių mėnesių priklausomai nuo situacijos. Gali trukti vos mėnesį arba kelis, tad kuo geresnis specialistas bus pasisamdomas ir tuo pačiu kuo mažiau pašalinių niuansų trukdys skolos išieškojimui – tuo greičiau savininkas laimės bylą, kurios rezultatas – atgauti pinigai, kurie dažniausiai atiduodami pagal sudarytą grafiką.

Teisminis skolos išieškojimo etapas

Tai bene pats nemaloniausias procesas su kuriuo tenka tvarkytis visoms pusėms, tai yra skolininkui, skolintojui ir tuo pačiu teismo atstovams. Žinoma, kai nelieka nieko kito – teismas tampa vienintele galimybe.Tiesa, reikia nepamiršti, kad įstatymai kinta. Kad ir kaip jie yra orientuoti į skolintojo pinigų atgavimą, tačiau taip pat nepamirštama ir skolininko interesų, kaip kad priežastys – kodėl jis skolos nėra gebus grąžinti.

Prieš kreipiantis į teismą – pirmiausia reikia surinkti visus dokumentus, kurie įrodo, kad tam tikras asmuo yra skolingas. Žinoma, šio etapo metu glaudžiai bendradarbiauja skolintojas ir teisininkas, kurie renka  įrodymus galinčius padėti procesą padaryti kur kas paprastesniu ir greitesniu. Kuomet surinktų dokumentų pakanka, kad skolos priežastis ir tuo pačiu negrąžinimas būtų įrodytas – rengiami dokumentai, kurie yra reikalingi teisminiam skolos priteisimui.

Poteisminis skolos išieškojimo etapas

Kuomet nustatoma, kad skola gali būti išieškoma teismo keliu – tiek teisininkas, tiek skolininkas, galiausiai, skolintojas yra informuojami apie tolimesnius teismo kelius. Tai yra etapas, kai daugiausia dirba antstoliai. Jeigu kada nors teko su jais susidurti, tokiu atveju turbūt puikiai žinote, kad jie gali areštuoti turtą bei sąskaitas. Čia turėtų suklusti visi skolininkai, kadangi dažniausiai net be jų pačių žinios yra imamasi turto areštavimo veiksnių, kurie vėliau yra orientuoti į skolintojo skolos atgavimą.

Žinoma, pasitaiko tokių atvejų, kai skolininkas neturi jokio turto. Tokiu atveju viskas tampa kiek sudėtingiau, tačiau vis tiek – įmanoma. Bandoma susisiekti su skolininku ir tuo pačiu ieškoti kompromiso, kuris padėtų suderinti skolos grąžinimo terminą bei grafiką.

Šio etapo metu dažniausiai detaliai tikrinamas ne tik skolininko turtas, tačiau ir jo darbo vietos arba gyvenamosios vietos registrai, pajamos bei kiti rodikliai, kurie padeda paprasčiau įvertinti asmens arba įmonės finansines galimybes.

Skolos išieškojimas ar skolos pardavimas?

Skolintojas gali nuspręsti ne tik samdyti specialistus skolos ieškojimui, tačiau taip pat ir parduoti skolą su visomis rizikomis bei visais finansiniais įsipareigojimais. Lietuvoje tai vis labiau pasirenkama praktika, kadangi pavyksta sutaupyti daug laiko ir dažniausiai atgaunama didžioji dalis paskolos. Žinoma, reikia ieškoti tokių supirkėjų, kurie būtų gebūs pasiūlyti patį geriausią pasiūlymą. Ne tik kainos, tačiau taip pat ir sąlygų prasme. Jeigu planuojate parduoti skolą – būtinai įvertinkite tai, kad po jos pardavimo Jums neliktų jokių įsipareigojimų. Žinoma, kartu su skolos pardavimus reikia pasirūpinti ir skolos dokumentais, tačiau vėliau juos pateikus – skola tampa pirkėjų rūpesčiu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: