greenwalk.eu archyvo nuotr.

Namuose įvairias skalbimo priemones naudojame kone kasdien.

Gaila, bet apie jas galime spęsti tik iš skurdžios informacijos esančios ant pakuotės arba iš savo asmeninės patirties. Skalbimo priemonės gali labai smarkiai pakenkti sveikatai. Dažniausiai skalbiamosios priemones yra mišiniai, susidedantys iš 10-20 skirtingų cheminių medžiagų. Pateikiame kelias iš jų:

Paviršiaus aktyviosios medžiagos (PAM). Dažniausiai alergiją sukelia skalbimo milteliai, o kaltos jų veikliosios vadinamosios paviršinio aktyvumo medžiagos (PAM). Jos veikia svarbiausių fermentų aktyvumą, baltymų, riebalų, angliavandenių apykaitą. Ypač agresyvios anijoninės PAM. Jos ne tik sukelia alergiją, bet ir kaupiasi smegenyse, kepenyse, kituose organuose, veikia kaip nuodai.

Fosfatai. Didžiausi neigiami veiksniai, kuriuos sukelia plovimo priemonės, turinčios dideles fosfatų bei kitų fosforų junginių koncentracijas, yra jų kenksmingumas aplinkai. Pagrindinis jų poveikis – tai vandens eutrofikacija. Namų ūkių nuotėkos, kuriose yra fosfatų, išleidžiamos į aplinką, fosforas patenka į upes, ežerus, upių tinklu pernešamos į jūras, tai vandenyje sukelia dumblių augimą. Augantys dumbliai suvartoja deguonį, o sumažėjus deguonies kiekiui nebeišgyvena vandens organizmai.

Optiniai balikliai. Naudojami skalbimo priemonėse. Šie chemikalai prisitvirtina prie audinio ir suteikia baltumo iliuziją atspindėdami baltą šviesą. Drabužiai tik atrodo švarūs. Optiniai balikliai labai sunkiai suyra ir gali dirginti odą. Jie taip pat gali būti vandens mikroorganizmų mutavimo priežastimi.

Kvapiosios medžiagos. Kvapams naudojamų medžiagų yra sintetinės, pagamintos iš naftos. Jos gali dirginti odą ir kvėpavimo takus, sukelti alergiją, astmą, prasiskverbia pro odą, pažeidžia kepenis, inkstus, nervų sistemą.

Keli patarimai, kaip skalbti kuo mažiau kenkiant sau ir gamtai.

Skalbinių minkštiklį galite pakeisti druska. Tiesiog reikia įpilti kelis šaukštus – skalbiniai taps minkšti, o spalvos atgijusios.

Daugiau miltelių nėra geriau. Visuomet kruopščiai pamatuokite miltelių kiekį ir daugiau naudokite tik tuomet, kai drabužiai labai purvini arba vanduo labai kietas.

Skalbkite aukštesnėje temperatūroje, t. y. 60 laipsnių, kad žūtų bakterijos.

Ant dėmių užpilkite acto ir palaikykite 10–15 min. Po to išskalbkite aukštesnėje temperatūroje.

Išbalinti skalbinius padės geriamoji soda. Į 5 l šilto vandens įberkite 3–4 šaukštus valgomosios sodos, išmaišykite palikite per naktį. Vėliau išskalbkite.

Išbalinti skalbinius padės ir citrina. Į 5 l karšto vandens įpilkite pusę stiklinės citrinų sulčių, išmaišykite palikite per naktį. Vėliau išskalbkite.

Naudokite ekologiškas skalbimo priemones. Latvių įmonė Greenwalk siūlo ekologiškas skalbimo priemones, jas pastoviai tobulina. Rūpinkitės mus supančia aplinka. Daugiau informacijos: http://shop.greenwalk.eu/

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: