(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Palyginanti su kitais Kauno apskrities rajonais bendra situacija mokinių maitinimo srityje Kauno rajone pati geriausia: iš 24 mokyklų, kuriose vietoje ruošiamas maistas mokiniams, labai gerai įruoštus maisto paruošimo skyrius turi 21, patenkinamus – 3. Kauno rajone yra didžiausias skaičius – 12 mokyklų, kuriose valgyklų technologinė įranga pilnai modernizuota. 11 mokyklų naudojama iš dalies modernizuota technologinė įranga.

Šią žinią pagarsino Kauno apskrities Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Virginija Grigaravičiūtė spalio 23 dieną vykusiame tradiciniame kasmetiniame pasitarime „Valgyklų būklė. Mokinių mitybos ir sveikatos aktualijos 2009-2010 m. m.“. Pasitarime dalyvavo Kauno rajono mokyklų vadovai, valgyklų vedėjai, virėjai, maitinimą organizuojančių individualių įmonių vadovai, Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus specialistai, Kauno apskrities Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos bei Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai, Kauno rajono visuomenės sveikatos biuro atstovai.

Pasitarimo dalyviams buvo pristatyta išsami, objektyvi maisto paruošimo skyrių būklės analizė, kurią atliko Kauno apskrities Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyrius.

Kauno rajono mokyklų valgykloms renovuoti, remontuoti, technologinei įrangai pirkti 2008 m. išleista 304 319 Lt, 2009 m. – 292 000 Lt. Tam panaudotos lėšos iš įvairių šaltinių: Savivaldybės biudžeto, individualių įmonių, organizuojančių mokinių maitinimą, investicijų, surinktų 2 proc. iš gyventojų.

Valgyklų atnaujinimo ir modernizavimo darbus labai paspartino 2005-09-22 dienos Kauno rajono tarybos sprendimu patvirtintos naujos „Kauno rajono mokyklų valgyklų nuomos ir mokinių maitinimo konkursų organizavimo taisyklės“. Individualios įmonės, dirbančios pagal naujas taisykles, 2006 m. į mokyklų valgyklas investavo 72 tūkst. Lt, 2007 m. – 140 tūkst. Lt, 2008 m. – 110 tūkst. Lt., 2009 m. – 57 tūkst. Lt.

Iš Valstybės ir savivaldybės biudžeto, ruošiantis šiems mokslo metams, į mokyklų valgyklas buvo investuota 235 tūkst. Lt: atidaryta nauja valgykla ir virtuvė Batniavos pagrindinėje mokykloje, atnaujinta kaitinimo įranga (elektrinės viryklės, keptuvės, atleidimo linijos) Raudondvario, Karmėlavos, Domeikavos, Garliavos J. Lukšos gimnazijose, Vandžiogalos ir Kulautuvos vidurinėse, Kačerginės pagrindinėje mokykloje, nupirktos indaplovės Garliavos vidurinėje, Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijoje, Šlienavos pagrindinėje mokykloje, nupirkta įvairių pagalbinių technologinių įrenginių Saulėtekio, Panevėžiuko pagrindinėse, Čekiškės vidurinėje ir kitose mokyklose.

Ne vien ekonominės priežastys lemia maisto kokybę ir saugą. Dalis 2009 m. užfiksuotų pažeidimų Kauno rajono mokyklų valgyklose buvo dėl darbuotojų aplaidumo: nekokybiško plovimo ir valymo, sanitarijos-higienos reikalavimų nesilaikymo, technologinių gamybos proceso pažeidimų, neteisingo mitybos dokumentacijos tvarkymo, laiku neatliekamų laboratorinių tyrimų.

Kauno rajono mokyklose iš viso nemokamus pietus gavo 2654 mokiniai, tai yra 25 proc. visų rajono mokinių ir prašymų kasdien daugėja. Nemokamiems pietums skirta 4,30 Lt pradinukams ir 4,68 Lt vyresnių klasių mokiniams, pusryčiams – 2,30 ir 2,60 Lt pinigų suma. Išradingos virėjos sugeba ir iš šios sumos paruošti racionalius, kokybiškus valgiaraščius.

2008 metais net 22 ugdymo įstaigos – 14 darželių ir 8 mokyklos – dalyvavo respublikinėje programoje „Pienas vaikams“. Šių įstaigų ikimokyklinukai ir pradinukai gavo po stiklinę nemokamo pieno. Kauno rajonas yra tarp 3 aktyviausiai į šią programą įsijungusių Lietuvos savivaldybių. Šių metų spalio 1 dieną pradėta vykdyti ir nauja ES programa „Vaisiai mokykloms“, į kurią aktyviai pradeda įsijungti ir Kauno rajonas. Kauno rajono mokyklose 25 proc. mokinių pietauja nemokamai, 45 proc. karštus pietus perka už pinigus, 25 proc. perka bufetinę produkciją ir tik 5 proc. visai nesilanko mokyklų valgyklose.

Pasitarimo dalyviai diskutavo apie užkandžių ir gėrimų prekybą iš aparatų. Šis mitybos specialistų neigiamai vertinamas reiškinys nėra išplitęs Kauno rajono mokyklose. Prekybiniai aparatai anksčiau buvo eksploatuojami 3 gimnazijose (Babtų ir Garliavos J. Lukšos ir Raudondvario). Šiais mokslo metais visi prekybiniai automatai mokyklose yra išmontuoti, o prioritetas Kauno rajono valgyklose teikiamas karštam natūraliam maistui.

Kauno rajono mokyklose ir toliau sparčiai vykdoma valgyklų renovacija ir technologinės įrangos atnaujinimas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: