Kompozitorius Anton Degtiarov / Organizatorių archyvo nuotr.

„Tarptautinio litvakų fotografijos centro“ įkūrėjas, kuratorius Richard Schofield 75-oms Kauno geto įkūrimo metinėms ruošia neįprastą muzikos ir meno projektą.

Jo užsakymu, ukrainiečių kompozitorius Antonas Degtiarovas kuria elektroninės muzikos kompoziciją pavadinimu „Kauno rekviem“. Ji bus pristatyta Kaune ir atliekama septynias dienas, baigiant rugsėjo 23-ios vakaru, Holokausto Lietuvoje atminimo dieną. Savaitę truksiantis atlikimas tebus kūrinio ištrauka, nes visa jo trukmė skambėtų 75-is metus.

Šį projektą įkvėpė „Tarptautinio litvakų fotografijos centro“ išsaugotos litvakų šeimos nuotraukos, kurios 1944-aisiais buvo slapta išgabentos iš Kauno geto. Itin retos fotografijos bus panaudotos meninėje instaliacijoje, lydinčioje muzikinį kūrinį. Išskirtines nuotraukas atradęs britų fotografas Richard Schofield 2013-ais metais jas nuskanavo su Vašingtono JAV Holokausto memorialinio muziejaus parama.

Tarp nuotraukų rasti dokumentai atskleidė šios šeimos ryšį su muzika, todėl R. Schofield nusprendė pagerbti jų atminimą muzikiniu projektu. Tikimasi, jog tai sudomins Kauno gyventojus, siekiant priminti tiek apie žiaurią Lietuvos istoriją, tiek apie turtingą litvakų kultūrinį palikimą.

Kuratorius_Richard_Schofield

Kuratorius Richard Schofield / Organizatorių archyvo nuotr.

Naciai ir jų talkininkai Lietuvoje 1941-1944 išžudė apie 95 procentus Lietuvos prieškarinės litvakų gyventojų populiacijos (200.000 vyrų, moterų ir vaikų). „Kauno rekviem“ yra vienas iš „Tarptautinio litvakų fotografijos centro“ projektų, skirtų padėti Lietuvai išlaikyti savo istorinę atmintį.

Indiegogo sutelktinio finansavimo platformoje projekto kūrėjai siekia surinkti 7,500 eurų.

Indiegogo kampanija, skirta projektui finansuoti: https://igg.me/at/kaunasrequiem

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: