“Karolis I (1600-49,” Van De Kas / Wikimedia comons

Kai kurie dalykai tampa tokie įprasti, kad lengvai nepastebime jų neįprastumo. Kai kuriems žmonėms dekoras, prie kurio jie praleidžia savo gyvenimą, yra tik sentimentalus ar estetiškas. Tačiau gali pasirodyti, kad jis yra nepaprastas ir labai įdomus pasauliui. Neseniai paaiškėjo, kad televizoriaus kambario paveikslas pasirodė esąs Piterio Breigelio Jaunesniojo darbas, o netgi garažo išpardavimo pirkiniai – Mingų dinastijos vertybės. Naujausias netikėtas radinys – paveikslas, kuris ištisas kartas kabojo ant vienos šeimos svetainės sienos Chaene, Andalūzijoje. Pasirodo, tai XVII a. flamandų baroko dailininko sero Antonio Van De Ko šedevras “Kūdikėlio Jėzaus įteikimas šventajai Barborai”.

Seras Antonis Van De Kas mokėsi Peterio Paulio Rubenso studijoje, vėliau tapo Didžiosios Britanijos karališkosios šeimos dvaro dailininku. Jo sukurti pasmerktojo Karolio I ir kitų elitinės valdančiosios klasės atstovų portretai buvo subtilesni nei jų protėvių piešiniai. Jis tapo gana sėkmingas šioje aplinkoje ir mirė 1641 m., likus aštuoneriems metams iki Karoliui I žūstant Anglijos pilietiniame kare. Šiandien Van De Ko vardas yra susijęs su daugelio jo portretų autorių parašais, o jo portretai ir religiniai darbai kabo muziejuose ir privačiose kolekcijose visame pasaulyje.

Paaiškėjo, kad jis ištisas kartas kabėjo ant neįvardytos šeimos Ispanijoje sienos. Religinio pobūdžio kūrinio nuotrauka nebuvo paviešinta. Gali būti, kad šeima kūrinį įsigijo per flamandų antplūdį, atkeliavusį į netoliese esančią Seviliją, kur XVII a. gyveno dalis šeimos. Paveikslo matmenys tėra 130 centimetrų ilgio ir 92 centimetrų pločio. Pranešama, kad šeima žavėjosi šiuo kūriniu, tačiau tik neseniai suprato jo kilmę ir patikrino autorystę. Dabar paveikslas guli seifo dėžutėje, nes šeima ieško paveikslui kitų namų.

“Paveikslo savininkas nesiekia spekuliuoti, tačiau jis ypač norėtų, kad paveikslas liktų Sevilijoje – mieste, kuriame dabar gyvena šeima ir su kuriuo jį sieja išskirtinis ryšys”, – sako šeimos advokatas Luisas Baena. Šiuo metu vertinti paveikslo vertę visuomenė galės tik spėliodama, tačiau šeima ketina prašyti “sąžiningos ir priimtinos kainos”. Pranešama, kad šeima aptaria galimybes su Sevilijos dailės muziejumi, kad paveikslas išliktų savo gimtajame mieste, kuriame jis gyveno kelis šimtmečius, nepaisant to, kad jis nebe kabės ant svetainės sienos.

Andalūzijoje gyvenanti šeima jau seniai turėjo savo svetainėje kabantį meno šedevrą, tačiau nežinojo, kad tai iš tikrųjų yra žymaus Renesanso dailininko Antonio Van De Ko kūrinys.

„Kristaus karūnavimas spygliais” Van De Kas
“Antonas Gulio Brinole-Salis ant arklio” Van De Ko
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: