R. Gustaičio nuotr.

Svečių iš pačių tolimiausių pasaulio šalių sulaukiantis naują sezoną pradėjęs Birštono kurortas nemažina apsukų. Čia ne po vieną dieną praleidžia turistai iš tolimosios Japonijos, Australijos; mineraliniais turtais garsėjančią unikalią vietovę taip pat yra pamėgę svečiai iš Jungtinių Arabų Emyratų, Gruzijos, Izraelio ir kitų šalių. O lietuviams, kaip teigia Birštono merė Nijolė Dirginčienė, jau yra prestižas atvažiuoti pailsėti į šį kurortą. „Be to, nemažai lietuvių renkasi darbostogas Birštone – visos sąlygos pas mus tam yra, o kur dar nauji įdomūs objektai“, – teigia merė.

Savaitgalį naują sezoną įvairiais renginiais pasitikęs Birštonas, kviečia aplankyti ir naujus objektus. Vienas tokių: oficialiai atidaryta nauja, FIFA standartus atitinkanti paplūdimio futbolo aikštė. Įrengiant aikštę, panaudota gerokai daugiau nei įprastai smėlio – net 1 tūkst. tonų. Naujoje sporto vietoje įrengtos kamuolių gaudyklės, 60 vietų mobili tribūna žiūrovams, futbolo aikšte galės naudotis tiek profesionalūs sportininkai, tiek mėgėjai.

R. Gustaičio nuotr.

Sporto ir sveikatingumo centras sulaukia dėmesio

Sportuoti Birštone galima ne tik naujai atidarytoje paplūdimio futbolo aikštėje, bet ir Birštono sporto centre. Čia kovą pradėjęs veikti Sporto ir sveikatingumo centras, tampa vis paklausesnis, didelio susidomėjimo sulaukia tiek individualios (aerobinė gimnastika, lengvoji atletika, irklavimas, jėgos trikovė), tiek ir žaidimų sporto šakos (futbolas, krepšinis, šachmatai, tenisas).

P. Grigaliūno nuotr.

Sportuojančiųjų poreikiams kurorte veikia stadionas, minėtas Sporto ir sveikatingumo centras, teniso kortai, petankės aikštynas, dvi lauko krepšinio aikštelės, paplūdimio tinklinio aikštelės, riedučių ir riedlenčių rampa.

P. Grigaliūno nuotr.

Neseniai „Vytautas Mineral SPA“ lauko erdvėje įrengtos dvi lauko tinklinio ir lauko teniso aikštelės, todėl žaisti lauko tinklinį ar tenisą gali ne tik pavieniai svečiai, bet ir grupės. Šios aikštelės akimirksniu tapo populiarios, kai kurie poilsiautojai specialiai užsisako nakvynę „Vytautas Mineral SPA“ arba visai čia pat esančiame „Ego SPA“, kad galėtų dienomis teniso kortuose žaisti savo mėgiamą sportinį žaidimą.

P. Grigaliūno nuotr.

Visame mieste beveik yra nenutrūkstamos dviračių jungtys, – įvardija Birštono merė. – Yra planas dviračių takais sujungti 3 savivaldybes.“ Jau baigtas tiesti dviračių takas pro degalinę „Borusta“, sujungta Astrų g., Bokšto al., Birštono g. Birštono pėsčiųjų ir dviračių viadukas – sėkmingiausias 2022 m. susisiekimo projektas regionuose. Be to, tęsiamas senamiesčio gatvių rekonstrukcijos projektas.

Naujas pažintinis takas, naujas „Harmonijos sodas“, atnaujintas Vytauto kalnas

Nemuno kilpų regioniniame parke pradėti Škėvonių gūbrio naujojo pažintinio tako įrengimo darbai, gūbriui ir jo aplinkos išsaugojimui įkurtas Škėvonių geomorfologinis draustinis. Naujasis pažintinis takas pradės veikti vasaros pabaigoje – darbų pabaiga numatoma rugpjūtį. Šiuo metu jau įrengti takai, aikštelės, iki finišo trūksta nedaug – gūbrio.

Žvėrinčiaus miške atidarytas „Harmonijos sodas“ – ypatinga vieta meditacijai. Tarp žaliuojančių medžių įrengta ramybės oazė lepina ausis ne tik gyvosios gamtos garsais, bet ir užburiančia kriauklelių muzika. Atsipalaiduoti padeda ir keturis elementus – vandenį, orą, žemę ir ugnį – įgarsinantis specialus Koshi instrumentas, naudojamas meditacijų metu, bei vėjo gongas. Tarp medžių kamienų nutiestas balansavimo lynas, skirtas fizinei ištvermei.

Neseniai sutvarkytas ir naujai lankymui pritaikytas Vytauto kalnas. Atnaujinta infrastruktūra, įrengti patogūs laiptai, tilteliai, apžvalgos aikštelės. Sutvirtintos ir užlygintos kalno įgriuvos, nuošliaužos ir šlaitai, padaryti sanitariniai kirtimai. Vėliau suremontuotas vakariniame piliakalnio pakraštyje esantis žvyro dangos takas, į piliakalnį vedantys laiptai, atnaujinta dalies kelių danga, renovuoti du tilteliai bei įrengtas vienas papildomas. Lankytojus džiugina patogios erdvės poilsiui, puikiai sutvarkytos apžvalgos ir edukacinės aikštelės, informaciniai stendai. Papėdėje yra automobilių stovėjimo aikštelė, įrengti nauji dviračių stovai. Po rekonstrukcijos šis objektas visapusiškai pritaikytas ir žmonių su negalia judėjimui. Toliau sėkmingai vyksta „Pramogų kalno“ plėtra.

R. Gustaičio nuotr.

Kyla nauji objektai

Kalbant apie naujus objektus, vos prieš savaitę Birštone atidarytas Vilniuje veikiančio „Inovatyvios dermatologijos centro“ padalinys – su gydymu, su sveikatinimu susijęs objektas. „Mes džiaugiamės, kad jų vadovė, dermatologijos prof. dr. Matilda Bylaitė-Bučinskienė plėtrai pasirinko Birštoną“, – naujus objektus vardija Birštono merė N. Dirginčienė.

R. Gustaičio nuotr.

Taip pat kurorte dygsta ir kitos paskirties nauji objektai: pvz. verslininkas Augustinas Rakauskas („Senukų“ įkūrėjas) pačiame Birštono centre stato viešbutį, o vietoj buvusio kino teatro bus naujas gyvenamasis namas (tiesa, pagal kurortui keliamus aukštingumo reikalavimus, jis nebus aukštesnis nei 5 aukštų). NT kainos Birštone – aukštos. Naujos statybos kv. m. kaina prasideda nuo 4 tūkst. Eur. Visgi, reikia suprasti, jog kainas diktuoja rinka.

Renkasi darbostogas

Nemažai žmonių Birštone renkasi darbostogas, pabūna, išsinuomoja, mėnesį, ilgiau ir, būna, kad sugrįžta čia gyventi. Pvz., birštonietė, vertėja Paulina Kušnerovienė dvylika metų gyveno Kauno rajone, tada sugrįžo į Birštoną, nes, anot jos, šis kurortas idealiai pritaikytas šeimoms, turinčioms vaikų. „Kauno rajone buvo didelių iššūkių su vaiku, o čia darželiuose eilių nėra, grupės mažos, pedagogai yra aukštos kvalifikacijos, daug veiklos ir pats miestas – labai kompaktiškas“, – gyrė Birštoną P. Kušnerovienė.

R. Gustaičio nuotr.

Merė sakė, kad vienas iš dviejų jos sūnų jau sugrįžo į kurortą gyventi. „Mums pavyko padaryt, kad į Birštoną yra prestižas atvažiuot, juk negrįžta žmogus, jei jam nepatiks. Mus daugiau lygina su Palanga nei su Druskininkais. Mažoj savivaldybėj, tokioje kaip mūsų, yra nelengva dirbtii, nes jei sugadinsi – sunku atstatyti. Siekiame kokybės“, – įvardija kurorto merė N. Dirginčienė.

Užsieniečiai nori ilgiau apsistoti

Dabar Birštono apgyvendinimo įstaigose yra 3.500 lovų. Kurorte veikia 3 sanatorijos, 8 viešbučiai, veikia poilsio namai, apartamentai, kaimo turizmo sodybos, kempingas, taip pat kyla nauji apgyvendinimo objektai.

R. Gustaičio nuotr.

Birštono turizmo informacijos centro duomenimis, 2021—2022 m. Birštone apsilankė beveik 192 tūkst. turistų, iš kurių daugiausia yra lietuviai, taip pat kurortą renkasi ir užsieniečiai. Kalbant apie viešnagės trukmę 2022 m., lietuviai kurorte praleisdavo apie 2 dienas, o užsieniečiai Birštone daugiau praleisdavo laiko – t. y. 4 dienas.

P. Grigaliūno nuotr.

Pernai šiame kurorte sulaukta daugiau svečių iš Rumunijos, Jungtinės Karalystės, Jungtinių Arabų Emyratų, o dėl Rusijos pradėto karo sulaukta pabėgėlių iš Ukrainos, taip pat ir Baltarusijos – pastarieji integruojasi į vietinę darbo rinką.

Istorinis laivas „Algirdas“ pasirengęs dideliam keleivių srautui

Vienas iš svarbių Birštono traukos centrų – tai plaukimai Nemunu. Krantinėje ties Birštonu įrengtos 5 viešosios pontoninės ir 1 stacionari prieplauka. Praėjusią vasarą Birštone pradėtas Nemuno upės valymas įgauna pagreitį. Nuo balandžio vyksta sąnašų šalinimo darbai, kurie, planuojama, bus baigti jau birželį. Atlikus valymo darbus, bus suformuotas 30 m pločio ir apie 1,5 m gylio praplaukimas pagal prieplauką, pagerintos laivybos sąlygos regione.

P. Grigaliūno nuotr.

Prasidėjus laivybos sezonui Birštone Nemune, čia vyksta reguliarūs keleivių plukdymai pramoginiais laivais. Dviejų aukštų laivas „Justina“ siūlo ekskursijas Nemunu ir Verkne, apžiūrint konglomerato uolą „Ožkų pečius“. Pramoginis laivas-namelis „Upinis“ plaukia įvairiomis progomis ir per asmenines šventes, jame galima nakvoti, gėrintis Nemuno vaizdais.

Nemunu kursuoja Mindaugo Žiedelio iniciatyva atnaujintas didysis istorinis laivas „Algirdas“ (MB „Nemuno turas“, Nemunoturas.lt), kuriuo pernai plaukė virš 15 tūkst. keleivių. Vyksta pažintiniai kruizai aplink kurortą, į Prienus bei Kauną. Šiemet „Algirdo“ laivas poilsiautojų lauks arčiau miesto centro, pakrantėje šalia „Eglės“ sanatorijos. Čia, keleivinių laivų prieplaukoje įsikūrusioje kavinėje, poilsiautojai taip pat turės galimybę paragauti užkandžių ar atsigaivinti gėrimais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: