Laurynas Kasčiūnas. ELTA / Dainius Labutis

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas sako, kad bankų solidarumo mokesčio pratęsimas vieneriems metams leistų padaryti pirmą avansinį mokėjimą dėl dar vienos vidutinio oro gynybos sistemos įsigijimo. Anot jo, tai sustiprintų Lietuvos sostinės apginamumą iš oro.

„Pagal prognozes, jeigu Seime jam bus pritarta, turėsime apie 60 mln. eurų. Galiu aiškiai pasakyti, kad už tokią sumą valstybė gali padaryti pirmą avansinį mokėjimą dėl dar vienos vidutinio oro gynybos sistemos įsigijimo. Tai gali būti ir „NASAMS“ trečiasis etapas, kuris užbaigtų visų projektą, arba „Iris-T“, čia jau sprendimo reikalas“, – trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams kalbėjo L. Kasčiūnas.

„Vidutinė oro gynybos sistema gali dengti 40-60 km spinduliu oro erdvę, numušinėti objektus, tokius kaip lėktuvai, sraigtai, kruizinės raketos apie 20 km aukštyje. Tokia sistema dengia, jeigu daliniai yra šalia miestų, ir miestus. (…) Vilniaus miesto oro gynyba stiprėtų, o jame bankų yra daug. (…) Džiaugiuosi Vyriausybės sprendimu“, – pažymėjo jis.

ELTA primena, kad siekiant rasti reikalingų lėšų gynybos poreikiams, Vyriausybė siūlo bankų solidarumo mokestį pratęsti dar vieneriems metams. Tam trečiadienį pritarė ministrų kabinetas.

Tokios Finansų ministerijos parengtos Laikinojo solidarumo įnašo įstatymo pataisos bus teikiamos svarstyti Seimui skubos tvarka.

Projekte siūloma, kad šis mokestis ir toliau būtų skaičiuojamas nuo grynųjų palūkanų pajamų, daugiau kaip 50 proc. viršijančių paskutinių 4 metų pajamas. Visgi siūloma keisti laikotarpį pagal kurį mokestis skaičiuojamas, iš 2018–2021 m., kuris buvo taikomas 2023 m. ir 2024 m., į 2019–2022 m.

Tikimasi, kad pratęsus mokestį gynybos tikslams būtų sugeneruota 60 mln. eurų.

Ignas Dobrovolskas (ELTA)

Rekomenduojame

Naujienų agentūros ELTA informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "NAUJIENŲ AGENTŪRA ELTA" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: