© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Daugelio mūsų krašto žmonių mityboje duona yra vienas svarbiausių ir dažniausiai vartojamų maisto produktų. Tačiau visuomenės apklausos rezultatai parodė, kad net 54 proc. gyventojų išmeta pasenusią, supelijusią ar dėl kitų priežasčių nebetinkamą vartoti duoną.

Tyrimą inicijavusios duonos gamintojos „Vilniaus duonos“ vertinimu, pagrindinė to priežastis – pirkdami duoną žmonės neįvertina, koks jos kiekis bus reikalingas. Tyrimą vasario mėnesį atliko visuomenės nuomonės tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“.

Tyrimo rezultatai rodo, kad viso per dieną Lietuvoje išmetama iki 11,2 tonos duonos. Didžioji dalis respondentų (39 proc.) teigė išmetantys iki 5 proc. jų perkamo duonos kiekio. Maždaug dešimtadalis respondentų nurodė, kad išmeta iki 10 proc. perkamo kiekio. Labiausiai išmesti duoną ir jos gaminius yra linkę jaunesni, 18–35 m. amžiaus, apklaustieji, gaunantys vidutines ir didesnes pajamas.

„Mūsų vertinimu, pagrindinė duonos išmetimo priežastis yra ta, kad pirkdami duoną žmonės neįvertina, koks jos kiekis bus reikalingas, todėl nusiperka per daug. Nemažai duonos nesuvartojama laiku, todėl sugenda ir būna nebetinkama valgyti“, – komentuoja „Vilniaus duonos“ rinkodaros skyriaus vadovas Edvinas Ambrukaitis.

Anot jo, vidutinė duonos kaina Lietuvoje yra mažiausia lyginant su mūsų artimiausiais kaimynais Baltijos šalyse, o ypač su Vakarų Europos šalimis. Visgi šis maisto produktas kaip ir visi kiti turėtų būti perkamas atsakingai: „Pirkdami mažesnes pakuotes žmonės ne tik sutaupo, bet ir valgo šviežesnį gaminį. Juk šiandien pirkėjas turi galimybę rinktis – parduotuvių lentynose galima rasti įvairaus dydžio pakuočių ir įvairios kainos duonos gaminių.“

Vasario 19–27 dienomis kompanijos „Spinter tyrimai“ atliktoje apklausoje dalyvavo 1001 18–75 metų amžiaus Lietuvos gyventojas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: