(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Įžvelgdama Kauno troleibusų vairuotojų profesinės sąjungos (KTVPS) komiteto vėl pradėtą kelti įtampą bendrovėje, AB „Autrolis“ administracija antradienį pakvietė profesinės sąjungos atstovus sėsti prie apskrito stalo.

Ketvirtadienį numatomas susitikimas inicijuojamas įmonės administracijos iniciatyva. „Autrolio“ generalinis direktorius Mindaugas Legas teigia, kad administracija visada buvo atvira konstruktyviam dialogui, bet niekada nebuvo streikų šalininkė.

„Kauno troleibusų vairuotojų profesinės sąjungos atstovai vėl ima kiršinti darbuotojus ir administracijai kelia tuos pačius reikalavimus dėl kurių jau streikavo, – sakė AB „Autrolis“ generalinis direktorius Mindaugas Legas. – Profesinės sąjungos atstovai, kurie turėtų ne tik ginti savo interesus, bet ir padėti administracijai bei darbuotojams susitelkti bendram darbui bendrovėje, šiuo metu ieško įvairių būdų, kaip iš naujo nuteikti darbuotojus prieš administraciją“.

Per rugpjūtį ir rugsėjį „Autrolio“ troleibusų vairuotojai, protestuodami prieš pasiūlymą susimažinti atlyginimus 15 proc., surengė iš viso penkis streikus, iš kurių paskutinįjį Kauno apylinkės teismas paskelbė neteisėtu ir uždraudė vairuotojams streikuoti, kol ginčo neišnagrinės aukštesnės instancijos teismas.

Per šiuos streikus „Autrolis“ patyrė nemažų nuostolių. „Turint galvoje, kad per pirmąjį šių metų pusmetį įmonės pajamos siekė tik 12 mln. litų, vairuotojų streikai nebuvo pats geriausias būdas išspręsti problemas“, – neabejoja M. Legas.

„Autrolio“ vadovas akcentuoja, kad iš administracijos pusės buvo padaryta viskas ir išnaudotos visos įmanomos galimybės, kad ginčas būtų išspręstas taikiai ir susitarta dėl atlyginimų mažinimo troleibusų vairuotojams.

Administracija nuo šių metų rugsėjo atlyginimus susimažino nuo 21 iki 28 proc., o troleibusų vairuotojams algos sumažėjo tik 12,3 procentų. Vidutinis troleibusų vairuotojų atlyginimas per mėnesį šiuo metu siekia 2 134 litus.

„Autrolio“ finansinę padėtį apsunkina ne tik globalinė ekonominė krizė, bet ir įsipareigojimai Europos plėtros ir rekonstrukcijos bankui (44,2 mln. Lt), skola valstybės biudžetui apie 2,5 mln. Lt ir tiekėjams apie 3 mln. Lt.

Be to, nuo šių metų pradžios Seimas lengvatinį 5 proc. PVM tarifą padidino iki 19 procentų. Nuo šio įstatymo įsigaliojimo bendrovė papildomai patyrė 2,83 mln. litų mokestinę prievolę valstybės biudžetui. Nuo rugsėjo mėnesio PVM tarifas padidėjo dar 2 proc.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: