Kaunas.lt archyvo nuotr.

Iškart po Joninių Kaune prasidės šventiniai renginiai, skirti Dainų šventės 90-mečio minėjimui. Svarbiausias renginys – Dainų diena – šeštadienį vyks tautinės juostos motyvais papuoštame Dainų slėnyje.

Šį šeštadienį, birželio 28 d., vyksiančioje Dainų dienoje dalyvaus apie 2770 dalyvių, kurie sudarys 80 chorų, atvykusių iš 27 Lietuvos miestų ir miestelių. Šventėje taip pat pasirodys 14 šokėjų kolektyvų. Renginio metu bus atliktos 35 dainos, kurioms diriguos 34 dirigentai iš visos Lietuvos, iš kurių pusė – kauniečiai. Jiems akomponuos Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas”. Šventėje pasirodys ir choras „Kamer…” iš Latvijos.

„Dainų šventė vertinama ir pripažįstama visame pasaulyje. UNESCO Lietuvos Dainų švenčių tradiciją yra paskelbusi žmonijos žodinio ir nematerialaus kultūros paveldo šedevru. Ši šventė – tai džiaugsmas, bet kartu ir atsakomybė. Labai svarbu, jog šiemet minint Dainų šventės 90-metį Kauno Dainų slėnis buvo gerokai aptvarkytas bei pasipuošė tautinės juostos motyvais”, – pirmadienį surengtos spaudos konferencijos metu kalbėjo Kauno meras Andrius Kupčinskas.

„Siekiant suorganizuoti gerą šventę, svarbiausi yra trys komponentai: geri atlikėjai, geras repertuaras ir dar geresnis režisierius. Manau, visa tai mes jau turime, – teigė šventės meno vadovas Petras Bingelis. – Šventėje taip pat skambės septyni kūriniai iš pirmosios, 1924 metais surengtos Dainų dienos, o juos atliks geriausi Lietuvos chorai ir kolektyvai.”

Meno vadovės Leokadijos Januškienės teigimu, Kauną šeštadienį pasieks geriausias chorų desantas iš Suvalkijos, Radviliškio, Plungės ir kitų Lietuvos miestų ir miestelių.

„Šventės metu visas dėmesys bus sutelktas į dainą, bandysime žaisti su video projekcijomis, taip pat įliesime ir naujųjų technologijų. Dainoje telpa visas mūsų gyvenimas, tad norėtųsi, jog žiūrovai prisijungtų prie atlikėjų ir drauge trauktų širdis virpinančias dainas”, – akcentavo šventės režisierius Egidijus Stancikas.

Šventės dalyvių dėl galimų automobilių spūsčių ir statymo vietų stygiaus šeštadienį prašoma naudotis viešuoju transportu.

Pirmoji Dainų diena surengta 1924 m. Kaune, Parodų aikštėje. Joje dalyvavo 86 chorai ir apie 3000 dainininkų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: