Gitanas Nausėda. ELTA / Dainiaus Labučio nuotr.

Šalies vadovas Gitanas Nausėda sako, kad Laikinosios sostinės mero Visvaldo Matijošaičio užmojis Kaune statyti paminklą buvusiam prezidentui Algirdui Mykolui Brazauskui kol kas kelia daug chaoso. Pasak Lietuvos vadovo, politinių veikėjų atminimo įamžinimui yra reikalinga aiški strategija.

„Turime turėti tam tikrą įpaminklinimo strategiją ir labai aiškiai suprasti, ką mes norime įamžinti, tik tada imtis konkrečių strategijų. Susidaro įspūdis, kad kol kas turime daug chaoso šioje srityje“, – ketvirtadienį Širvintose žurnalistams teigė G. Nausėda.

„Blogiausia, kas galėtų atsitikti, tai toks įpaminklinimo chaosas, kada visi imasi kažką tai daryti ir tada, matyt, priklausomai nuo politinių simpatijų vienuose miestuose atsiras vienų politinių veikėjų atminties ženklai, kitose vietose – kitų. Nemanau, kad tai yra gerai“, – pridūrė jis.

Prezidento teigimu, apie A. M. Brazausko atminimo įamžinimą Kaune pirmiausia turėtų pasisakyti ne politikai, o istorikai.

„Vėl, kaip ir daugelį kartų praeityje, pirmiausia ima komentuoti politikai. (…) Manau, kad istorikai, specialistai turėtų kalbėti, kiek tai dabar yra prasminga, kokioje vietoje, kokia forma tai būtų daroma“, – pabrėžė G. Nausėda.

ELTA primena, kad Kauno miesto savivaldybė trečiadienį pranešė, jog V. Matijošaitis inicijuoja paminklo A. M. Brazauskui statymą Istorinės Prezidentūros kiemelyje. Kaip pranešime teigė V. Matijošaitis, iki šiol buvusiam valstybės vadovui nėra pastatyta deramo atminimo ženklo, todėl tai bus bandoma padaryti Kaune. Taip pat tokiu būdu savivaldybė esą parems vietos menininkus, suteikiant jiems galimybę kurti.

Šį mero siūlymą Kauno miesto taryba planuoja svarstyti kitą savaitę vyksiančiame posėdyje.

Kultūros ministras Simonas Kairys kategoriškai nesutinka su Kauno mero užmoju statyti paminklą A. M. Brazauskui. Pasak jo, buvusio šalies vadovo įamžinimui reikia ieškoti kitos vietos.

Siūlymą taip pat sukritikavo premjerė Ingrida Šimonytė bei Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Raminta Majauskaitė (ELTA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: