Dėl Rusijos pradėto karo iš Ukrainos pasitraukusiems žmonėms Kauno miesto savivaldybė nuo kitos savaitės teiks finansinę paramą. Vienkartines pinigines išmokas gaus Migracijos departamente užsiregistravę karo pabėgėliai, neturintys kitų pajamų. Socialinė parama vienam žmogui sieks 126 Eur, o esant didesnei šeimai – už kiekvieną artimąjį išmokama dar po 42 eurus. Dažnai tuščiomis atvykstantiems žmonėms tai padės jaustis užtikrinčiau patenkinant būtiniausius pirminius poreikius.

Mažiausiai mėnuo be pajamų

„Kaune oficialiai registruotų ukrainiečių skaičius jau artėja prie trijų su puse tūkstančių, o realiai pabėgėlių gali būti ir kelis kartus daugiau. Daugiausia – mamos su mažamečiais, taip pat vyresnio amžiaus žmonės. Dažnai jie atvyksta tiesiog taip, kaip stovi, – be santaupų, drabužių ir kitų būtinų daiktų, o prašyti pagalbos nedrįsta.

Miesto pareiga – pasirūpinti, kad kiekvienas jaustųsi oriai ir galėtų savarankiškai pasirūpinti bent minimaliais poreikiais, kol sulauks valstybės skiriamos socialinės paramos. Kaunas jiems tampa antraisiais namais, todėl stengsimės užtikrinti, kad šie žmonės nesijaustų tik laikinais svečiais“, – kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Pasak Kauno miesto savivaldybės atstovų, migracijos dokumentų tvarkymas užtrunka – prieglobstį Lietuvoje radę karo pabėgėliai negali iškart pretenduoti į valstybės garantuojamą socialinę paramą.

Šiuo metu šalyje galiojantys teisės aktai ir dokumentų tvarkymo procedūros gali trukti apie mėnesį ar dar ilgiau. Pateikus prašymą gyventi Lietuvoje, iki leidimo suteikimo praeina mažiausiai mėnuo. Patvirtinus socialinės paramos prašymą, ji skiriama dar po mėnesio.

Antradienį Kauno miesto taryba skubos tvarka priėmė sprendimą, kuris padės šią spragą užpildyti. Vienkartinės socialinės išmokos bus skiriamos jau nuo kitos savaitės.

Parama sieks nuo 126 eurų

Nuo ateinančio pirmadienio (kovo 28 d.) nuo karo Ukrainoje pabėgusiems užsieniečiams gyvenantiems Kaune miestas išmokės vienkartinę paramą. Ji skiriama asmenims, užsiregistravusiems Migracijos departamento paslaugų sistemoje (https://www.migracija.lt/en/) arba Kauno Pabėgėlių registracijos punkte (Vytauto pr. 79)  bei neturintiems kitų pajamų.

Prašymus dėl šios paramos galima teikti Kauno miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriuje (Nemuno g. 29, 29 kabinetas) darbo dienomis. Su savimi reikia turėti galiojantį pasą ar asmens tapatybės kortelę, laikiną asmens pažymėjimą, laikiną leidimą gyventi arba Migracijos departamento išduotos kortelės kopiją.

Parama bus išmokama į lietuviškas banko sąskaitas ar šias mokėjimo platformas: Verified Payments, Monese, N26 Bank, Foxpay, Verse Payments Lithuania, Revolut Limited, Paysera.

Jos dydis vienam asmeniui sieks 126 eurus, o kiekvienam papildomam šeimos nariui skiriama dar po 42 eurus. Skaičiuojama, kad vienkartine pinigine išmoka gali pasinaudoti per 2 tūkstančius žmonių.

Priklausys ir valstybės išmokos

Lėšos šiai socialinei paramai paskirtos iš miesto biudžeto. Prasidėjus karui Ukrainoje, Kauno miesto taryba neeiliniame posėdyje vasario pabaigoje numatė iš viso 500 tūkst. eurų pagalbos priemonėms ir kokybiškam ukrainiečių apgyvendinimui Kaune užtikrinti.

Pirminė finansinė miesto parama leis karo pabėgėliams įsitvirtinti mieste, apsirūpinti būtiniausiomis prekėmis.

Susitvarkius leidimus ir gavus laikinosios apsaugos statusą, karo pabėgėliams priklausys valstybės teikiama socialinė parama – išmokos vaikams, šalpos pensijos, vienkartinė išmoka įsikūrimui, būsto nuomos mokesčio dalies kompensacijos ir kita pagalba.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: