Kaunas.lt archyvo nuotr.

Kaip atrodys šių metų pagrindinė Kauno kalėdinė eglutė, kol kas neatskleidžiama. Aišku viena – ji vėl bus išskirtinė, o išskirtinumą jai suteiks ne tik jos išvaizda, bet ir išmaniosios technologijos.

Šių metų eglutė bus klasikinė žaliaskarė, atrodys kaip vientisa 18 metrų aukščio eglė, tačiau bus sudaryta iš daugybės atskirų eglučių.

„Tai bus pasakiška eglutė, dekoruota dideliais, iki 120cm dydžio senoviniais žaislais. Juos gaminame pagal muziejuje rastų stiklinių žaisliukų prototipą. Dalis jų bus interaktyvūs ir judės“ – pasakojo pagrindinė eglutės autorė Jolanta Šmidtienė.

Vienas iš išskirtinumų – šių metų Kauno eglutė bus išmani. Tai pirmoji Kalėdų eglutė Lietuvoje prijungta prie interneto.

„Sugalvojome suderinti klasikinės eglutės vaizdą su išmaniosiomis technologijomis. Kiek žinau, iki šiol niekas Lietuvoje kalėdinės eglutės nejungė prie interneto. Įgyvendinant šį projektą teko išspręsti daugybę techninių ir programinių rebusų. Eglutė tiesiogiai prijungta prie interneto – tai suteikia didžiules jos valdymo bei interaktyvumo galimybes, bet kelia daug sistemos saugumo, sudėtingos IT infrastruktūros realizavimo iššūkių. Sistemoje panaudota daug jutiklių, valdiklių, įvairios elektronikos. Eglutę išmaniuoju telefonu galėsime valdyti iš bet kurios Pasaulio vietos“ – mintimis dalinosi eglutės išmaniosios dalies autorius Tomas Stasiukaitis.

Kauniečiai ir miesto svečiai Rotušės aikštėje ras įvairių interaktyvių, į žmones reaguojančių objektų: arkliuką, mikrofoną, sukamą rankeną ir t.t. Jie interneto pagalba sujungti su interaktyviais eglutės žaislais, kurie aktyvuoti ims judėti.

Kauno kalėdinės eglutės elektronika / Kaunas.lt archyvo nuotr.

Kauno kalėdinė eglutė turės interneto svetainę www.kaunoeglute.lt, į kurią bus automatiškai talpinamos svečių nuotraukos. Svetainėje taip pat bus galima realiu laiku stebėti, kurie išmanieji žaisliukai tuo metu juda. Planuojama ir tiesioginė video transliacija. Čia lankytojai ras Kauno Kalėdinių renginių programą ir daug kitos įdomios bei naudingos informacijos.

Jau tapo įprasta, kad galima patekti į Kauno kalėdinės eglutės vidų. Eglutės viduje lankytojų taip pat lauks staigmenos: gerų darbų karuselė, sušalęs paukštelis, kurį reikės sušildyti, įsimylėjėlių širdelės ir kt. Įvairius šventinius koncertus, nuotraukas bei kitą informaciją transliuos eglutės viduje esantys ekranai.

Kalėdų eglutė turės ir daugiau paslapčių, kurių autoriai kol kas neatskleidžia. Autoriai teigia, kad visi įminę Kalėdų eglutės paslaptis tikrai sulauks staigmenų. Kauno Kalėdų eglė bus įžiebta lapkričio 28 dieną.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: