© Monikos Višinskaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Kauno IX forto muziejus – 1958 m.  įkurtas architektūrinis paminklas, saugomas valstybės, turintis didelę istorinę, architektūrinę, urbanistinę vertę.

Šis pastatas stovi Kauno pakraštyje, o jo išvaizda, primenanti vėduoklės formos statinį, patrauke ne vieno dėmesį. Toks pastatų kompleksas slepia skaudžią tautos istoriją – okupacijų kankinimus bei žudynes. Pasak istorijos šaltinių, šio muziejaus tamsiuose, kalėjimu tapusiuose rūsiuose bei jo prieigose buvo sušaudyta daugiau kaip 50 tūkst. žmonių.

IX forto muziejų sudaro trys dalys – tvirtovė, ginybinė siena su požemiais bei okupacijų muziejus. Pastarąjame galima išvysti svarbiausius sovietų ir nacių okupacijos laikotarpio dokumentus, ištremtų žmonių autentiškus daiktus (laiškus, drabužius, nuotraukas), o taip pat tremties vietų žemėlapius.

Įžengus į IX forto tvirtovės ekspoziciją, kuri įsikūrusi kareivinių pastate, yra galimybė sužinoti kokiomis sąlygomis buvo kalinami kaliniai, kur nuo prižiūrėtojų slėpė raštelius, pamatyti ir perskaityti ant sienų išraižytus priešmirtinius kalinių žodžius. Forto rūsiuose išlikęs šaltis bei drėgmė, šiurpą kelią kiekvienam, užklydusiam į šiuos koridorius. Viso muziejuje yra sukaupta daugiau kaip 65 000 eksponatų. Iki šių dienų skalndantys gandai apie IX – ąjį fortą, šį objektą paverčia išskirtiniu miesto akcentu.

Truputis istorijos

© Monikos Višinskaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Kauno IX fortas pradėtas statyti 1902 metais ir baigtas – 1913 m. Šis fortas, tai dviejų aukštų kareivinės su kaponyrinėmis patrankomis, buitinėmis/sanitarinėmis patalpomis, šaudmenų, maisto sandėliais, požeminiais perėjimais iš kareivinių i gynybinę sieną. Nuo 1924 metų, fortas buvo laikomas Kauno sunkiųjų darbų kalėjimu. Forte buvo kalinami, o vėliau šaudomi žmonės iš Lenkijos, Vokietijos, Prancūzijos, Ukrainos, Rusijos, Turkijos, Serbijos…  Čia kalėjo ne tik žudikai, vagys, prievartautojai, bet ir politiniai kaliniai – komunistai.  1941 – 1944 m. Nacistinės Vokietijos okupacijos metu, čia vyko masinės žudynės. Skerdynių metu žuvo per 30 000 Kaune gyvenusių žydų ir 10 000 iš kitų Europos valstybių atvežtų žydų tautybės žmonių. Po šių įvykių IX fortas žinomas kaip “mirties fortas”. 1958 m. šiame forte pradėtas kurti muziejus, 1959 m. buvo rpiimti pirmi lankytojai, galintys pamatyti pirmą ekspoziciją apie hitlerininkų nusikaltimus, vykdytus visoje Lietuvoje. Tuomet buvo pasakojami iškraipyti istorijos faktai, siekiant įbrukti tarybinę propagandą. Siekiant padaryti stipresnį įspūdį, svečiams buvo eksponuojami mažiau nei prieš dešimtmetį sušaudytų aukų kaulai. 1960 m. pradėti masinių žudynių tyrimai. Nuo 1996 metų, atidaryti devintojo forto gynybinės sienos tuneliai, tebėra lankomiausia muziejaus dalis. 2002 m. įrašytas i kultūros paminklų sąrašą.

Pamini kasmet

© Monikos Višinskaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Kiekvienais metais Muziejų šventės proga, forte vyksta tarptautinė akcija – Muziejų naktys. Muziejaus teritorijoje galima išvysti istorines – teatralizuotas I – II pasaulinių karų kautynių scenas, kuriose vaizduojama autentiška to meto ginkluotė. Į IX – ąjį fortą suvažiuoja senoviniai kariniai automobiliai, motociklai, griaudėja sprogimai. Pavasario pabaigoje besikartojanti IX forto šventė, vis dar yra įdomus renginys, primenantis mūsų istoriją.

© Monikos Višinskaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Visiems besidomintiems tautos istorija, Kauno devintojo forto muziejus atveria duris pirmadieniais, trečiadieniais ir sekmadieniais nuo 10 iki 18 val. ( Balandžio 1d. – spalio 31d.), o šaltuoju metų laikotarpiu ( lapkričio 1 d. – kovo 31 d.) – trečiadieniais ir sekmadieniais nuo 10 iki 16 valandos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: