Simonas Kairys / asmeninio archyvo nuotr.

Dėl Kauno Centrinio knygyno organizuojami „pseudo mitingai“ yra vienos politinės partijos užgaidos ir noras pasirodyti prieš artėjančius Seimo rinkimus. Tuo įsitikinęs Kauno mero pavaduotojas Simonas Kairys.

„Yra politinė jėga, kuri visuomet susikuria priešus ir problemas. Labai apmaudu, kad į šitas politinius performansus įpinami žinomi miesto rašytojai. Centrinio knygyno niekas neprivatizuoja, baro jame neatidarys. Centrinis knygynas yra tapęs tikru miesto simboliu ir yra neatsiejama Laisvės alėjos dalis. Todėl miestas nieku gyvu jo neatsisakys ir šią tradiciją nenutrūkstamai puoselės toliau“, – sakė S. Kairys.

Pasak S. Kairio, reikia ne visomis išgalėmis stengtis išlaikyti stagnacijos apimtą įstaigą, o priešingai – stengtis ją atgaivinti.

„Dabartinis knygynas, kokį mes jį matome, neatitinka šiuolaikinio žmogaus poreikių. Ne savivaldybės funkcija „daryti verslą“, tačiau mūsų užduotis – rasti nuomininkus, kurie centrinį knygyną paverstų jaukia ir šiuolaikine vieta, kurioje būtų galime atsigerti kavos, vyktų edukaciniai renginiai, susitikimai su žinomais autoriais ir panašiai. Konkurso sąlygose pagrindinį dėmesį skirsime pasiūlymo kokybei“, – teigė S. Kairys.

Išsaugos unikalų interjerą

Pasak Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjo Sauliaus Rimo, laimėjęs konkursą nuomininkas ne tik privalės tęsti knygyno veiklą, bet turės išsaugoti autentišką patalpų interjerą: baldus, langų formas, medines sienines lentynas, šviestuvus, knygyno kolonas ir kitą interjero apdailą.

Nuomos konkurso sąlygose numatyta dar vieną svarbi sąlyga – naujiesiems šeimininkams perduoti ir visus ligšiolinius Centrinio knygyno darbuotojus. Šiuo metu ten dirba devyni žmonės. 52 metus knygyne dirbanti jo vadovė, įvykdžiusi visas struktūrines permainas, ketina išeiti užtarnauto poilsio. Centrinio knygyno patalpų nuomos konkursą ketinama skelbti šįmet.

Kaip rodo pastarųjų ketverių metų finansinės centrinio knygyno ataskaitos, nuo 2012 metų knygynas kasmet patiria nuo 12 iki 16 tūkst. eurų siekiančius nuostolius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: