Kaunas.lt archyvo nuotr.

Kauno miesto savivaldybė S. Dariaus ir S. Girėno stadioną bei žemės sklypą pirmadienį vakare oficialiai perdavė Turkijos bendrovė „Kayi Construction“. Nebelikus teisinių kliūčių, mažiausią kainą konkurse pasiūliusi ir jį laimėjusi kompanija jau pradėjo pasiruošimo rekonstrukcijai darbus.

Praėjusią savaitę Kauno apygardos teismas ne tik atmetė stadiono rekonstrukciją siekusių sustabdyti Vilniaus bendrovių „LitCon“ ir „Versina“ ieškinius, bet ir patenkino Kauno miesto savivaldybės prašymą nelaukiant sprendimo įsiteisėjimo pašalinti anksčiau taikytas laikinąsias apsaugos priemones. Tai atvėrė kelią Kaunui ir visai Lietuvai svarbaus projekto pradžiai.

„Pasinaudodamos viešųjų pirkimų taisyklių ir įstatymų spragomis, vilniečių įmonės teismuose ieškojo ne teisybės, o bet kokiomis priemonėmis desperatiškai bandė pakeisti konkurso, kurio jos nesugebėjo sąžiningai laimėti, rezultatus. Teismas buvo principingas ir neleido tęstis šitai betvarkei. Konkursą laimėję statybininkai pradeda pasiruošimą. Tai bus geriausias stadionas Lietuvoje“, – teigė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Ruošia techniką

„Pasirašius objekto priėmimo-perdavimo aktą, Turkijos kompanija realiai pradėjo projekto įgyvendinimą. Šiandien jau rengiamas technologinis planas, kuriame bus numatyti visi privažiavimai, transporto judėjimas, darbams reikalingų komunikacijų atvedimas ir t. t. Lygiagrečiai užsakinėjamos apsauginės tvoros ir statybininkų gyvenimui reikalingos patalpos. Nieko nelaukiant komplektuojama statybinė technika, kuri netrukus iš Turkijos pajudės į Lietuvą. Dalis reikalingos technikos bus nuomojama čia vietoje“, – pasakojo bendrovei „Kayi Construction“ atstovaujantis advokatas Gintaras Černiauskas.

Kauno miesto savivaldybės skelbtame konkurse „Kayi Construction“ pasiūlė mažiausią kainą (34,95 mln. Eur). Vilniaus įmonė „Versina“ rekonstruoti stadioną siūlėsi už 35,5 mln. Eur. Savivaldybės atstovams buvo kilę klausimų dėl turkų kompanijos sąmatoje pateiktų sumų, skirtų paruošiamiesiems darbams. Sulaukę „Kayi Construction“ paaiškinimo, miesto vadovai dėl tolimesnių veiksmų konsultavosi su Viešųjų pirkimų tarnyba. Po šių konsultacijų buvo nuspręsta greta statybos darbų sutarties pasirašyti papildomą susitarimą, kuris miestui padės kontroliuoti mokėjimus už vykdomus darbus.

Gaus aukščiausią kategoriją

Bendrovė „Kayi Construction“ patenka tarp 200 didžiausių pasaulio statybos kompanijų. Šiuo metu jos vykdomų projektų vertė siekia 1,5 mlrd. eurų. 2009 metais ši kompanija pastatė Vilniuje veikiantį prekybos centrą „Ozas“. Įmonės klientų sąraše yra tokios kompanijos kaip IKEA, „Volkswagen“, „Renault“, „Beko“, „Marriot“ ir „Pirelli“.

Planuojama, kad S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukcijos darbai bus užbaigti per 20 mėnesių. Po rekonstrukcijos stadione esančių vietų skaičius nuo 9,5 tūkst. padidės iki 15 tūkst., o visos tribūnos bus uždengtos stogu. Išskirtinis projekte numatytas sprendimas – iš medžio sukurta fasadinė stadiono dalis, paslėpsianti betonines tribūnų konstrukcijas. Stadionas turės modernią šildomą dangą ir atitiks aukščiausios 4-os UEFA kategorijos reikalavimus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: