Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Ruošdamasi žvalgyti skalūnų dujų ar naftos išteklius Lietuvoje, JAV energetikos milžinė “Chevron” žada bendradarbiauti su vietos bendruomenėmis ir Lietuvos Vyriausybe. “Chevron” paskelbus apie planus žvalgyti skalūnų išteklius, kai kurie politikai ir vietos bendruomenės reiškia abejones ir tikina, kad tai smarkiai pakenks gamtai.

Tai pirmadienį Vilniuje po susitikimo su šalies prezidente Dalia Grybauskaite pareiškė “Chevron” tyrinėjimo ir gamybos prezidentas Europai, Eurazijai ir Vidurio Rytams Jay Johnsonas (Džei Džonsonas).

“Susitikimas su prezidente buvo labai pozityvus ir produktyvus. Aptarėme Lietuvos energetikos sektoriaus reikalus, kalbėjome apie naftos bei dujų paieškos šalyje perspektyvas”, – sakė J.Johnsonas.

Jis sakė, jog “Chevron” pirmiausia sieks išsiaiškinti, koks yra galimas skalūnų išteklių potencialas Lietuvoje.

“Pirmasis mūsų žingsnis – įvertinti, koks yra išteklių potencialas. Po to mes tarsimės su Vyriausybe apie tolesnius galimus veiksmus”, – sakė J.Johnsonas.

Lietuvos prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė sakė, jog “Chevron”turės laikytis visų aplinkos apsaugos reikalavimų, ieškant skalūnų dujų ar naftos.

“Prezidentė susitikime atkreipė ypatingą dėmesį ir pabrėžė”Chevron” atstovams, kad vykdant skalūnų dujų žvalgybą, šalyje turi būti laikomasi visų gamtosauginių reikalavimų, taip pat vykdomas labai aktyvus dialogas su vietos bendruomene ir visos šalies žmonėms pateikiama kaip galima aiškesnė ir suprantamesnė informacija”, – sakė D.Ulbinaitė.

J.Johnsonas pripažino, kad “Chevron”dažnai susiduria su atvejais, kai paskelbiant planus žvalgyti skalūnų dujas, atsiranda daug painiavos. Jis pažymėjo, jog “Chevron”laikosi visų saugumo reikalavimų, atliekant žvalgybos darbus.

“Tai yra dažni atvejai, kai mes įžengiame į bet kurią šalį, atsiranda daug painiavos apie skalūnų žvalgybą. Mes dirbame su bendruomenėmis, su Vyriausybe, stengiamės padėti žmonėms suprasti, kas tai yra. Tada mes matome, jog yra didesnis supratimas tiek bendruomenėse, tiek Vyriausybėse, ir mes vykdome savo programą”, – kalbėjo “Chevron”atstovas.

“Chevron” dalyvauja tarptautiniame skalūnų dujų bei naftos paieškos ir gavybos Lietuvoje konkurse – “Chevron” įmonė Lietuvoje “Chevron Exploration & Production Lietuva” vienintelė pateikė paraišką. Ji pretenduoja ieškoti vadinamųjų molio skalūnų 1,8 tūkst. kvadratinių kilometrų Šilutės-Tauragės plote vakarų Lietuvoje.

Kai kurie Šilutės-Tauragės gyventojai teigia abejojantys “Chevron”ketinimais – jie teigia, jog bendrovė gali nesilaikyti aplinkos apsaugos reikalavimų ir užteršti žemę. Dėl “Chevron”ketinimų Tauragės rajono Žygaičių bendruomenė jau kreipėsi į kai kuriuos Seimo narius.

Bendruomenės atstovai nuogąstauja, jog vykdant tyrimus, gali būti sugriauta melioracijos sistema, o išgaunant dujas bus užterštas požeminis vanduo.

Seimo Aplinkos apsaugos komitetas šiuo metu svarsto, kokius siūlymus teikti Vyriausybei dėl skalūnų dujų. Keli komiteto nariai paragino stabdyti skalūnų dujų žvalgybos konkursą.

Tuo metu Lietuvos Geologijos tarnyba tvirtina, jog nuogąstavimai yra per ankstyvi, nes iš viso neaišku, ar skalūnų dujų Lietuvoje yra.

Jei “Chevron” bus pripažinta konkurso laimėtoja, ji į žvalgybos darbus šiame plote turės investuoti ne mažiau kaip 80 mln. litų.

“Chevron Global Energy” pernai spalio pabaigoje įsigijo 50 proc. naftos telkinį vakarų Lietuvoje valdančios bendrovės “LL investicijos” akcijų.

Nepatvirtintais duomenimis, išgaunamų skalūnų dujų ištekliai Lietuvoje gali siekti maždaug 100-120 mlrd. kubinių metrų .

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: