Kaunas.lt archyvo nuotr.

Praėjusį savaitgalį Tartu mieste vyko pirmasis Šiaurės ir Baltijos šalių vyrų chorų festivalis, kuriame Lietuvai atstovavo vyrų choras „Perkūnas” iš Kauno. Šį festivalį stebėjo ir fiksavo Guinesso rekordų knygos rengėjai. Į Tartu suvažiavo rekordinis dalyvių skaičius – daugiau nei 5 tūkst. Choristų, kurie sudarė 140 kolektyvų.

Tokius festivalius organizuoti nėra lengva, nes vyrų chorų yra mažiau nei mišrių. Anot festivalio rengėjų, tokios tarptautinės vyrų chorų šventės galėtų vykti kas 3-5 metus.

„Anksčiau buvo rengiami tik mišrių chorų festivaliai. Šiame renginyje dalyvavo ne tik vyrų, bet ir berniukų chorai. Suomija, Švedija, Norvegija, Latvija, Estija, Farerų salos ir kitos šalys atsiuntė net po keliolika ar keliasdešimt chorų, o Lietuvai atstovavome tik mes”, – pasakojo choro „Perkūnas” vadovas Romaldas Misiukevičius.

Daugiau nei 300 narių delegaciją atsiuntusios valstybės festivalio metu turėjo progą ne tik dalyvauti chorų pasirodyme didžiojoje scenoje, bet ir rengti individualius koncertus viešosiose Tartu erdvėse. Lietuvai atstovavęs Kauno vyrų choras, kurio delegaciją sudarė vos 29 nariai, savo šalį pristatė koncertuodamas drauge su choru iš Norvegijos „Elverum Mannskor”. Tartu senamiesčio Antonius skvere skambėjo ir lietuviškos liaudies dainos, ir Juozo Bertulio sakralinis muzikos kūrinys „Regina Coeli”.

„Koncertą pradėjome estų kompozitoriaus G. Ernesakso daina „Muisamma”, kuri estams yra tas pats, kaip mums „Lietuva brangi”, o pasirodymą baigėme smagia A. Čelentano daina „Norim”. Mūsų repertuaras sulaukė milžiniškų ovacijų, kai kurias dainas klausytojai traukė kartu”, – įspūdžiais dalijosi „Perkūno” choristas, Aleksoto bendruomenės pirmininkas Zenonas Šalna.

„Kai visi vyrai sustojo didžiojoje arenoje, skaičiavome, kiek choristų atstovauja įvairioms šalis. Suskaičiavome apie 600 vyrų iš Suomijos, daugiau nei 350 choristų iš Latvijos ir pačių estų buvo keli šimtai. Tai įspūdingi skaičiai”, – teigė „Perkūną” kelionėje lydėjęs ir chorų eitynėse Tartu gatvėmis Kauno miesto vėliavą nešęs Savivaldybės tarybos narys Vytas Bancevičius.

Rūta Vaitkevičiūtė

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: