© Vilmanto Ramono / KaunoZinios.lt nuotr.

Nekilnojamojo turto rinka Lietuvoje per penkis šių metų mėnesius išaugo 6 proc. – pirkimo ir pardavimo sandoriais parduota ir įsigyta 48 tūkst. įvairių objektų, įskaitant žemę.

Preliminariais Registrų centro duomenimis, gegužę Lietuvoje įsigyta iš viso daugiau kaip 9 tūkst. nekilnojamojo turto objektų, arba 27 proc. mažiau nei balandį (12,7 tūkst.) ir 17,7 proc. mažiau nei pernai gegužę.

“Viena vertus, iš dalies tai, kas įvyko, galima aiškinti sezoniškumu, nes ir praeityje buta tokių svyravimų, kai pavasarį nekilnojamojo turto rinka įsibėgėja ir vasaros pradžioje šiek tiek atlėgsta. Bet tuo padėtį rinkoje pavyktų paaiškinti tik iš dalies. Iš dalies mes negalime jos paaiškinti – kaip negalėjome racionaliai iki galo pagrįsti rekordinio sandorių augimo, taip dabar iš dalies atrodo sunkiai paaiškinamas toks drastiškas sumažėjimas”, – BNS sakė Registrų centro atstovas spaudai Aidas Petrošius.

Anot jo, NT rinkos aktyvumas antrąjį šių metų ketvirtį turėjo įtakos ir būsto kainų pokyčiams.

“Kita vertus, aktyvumas antrąjį šių metų ketvirtį lėmė tam tikrus būsto kainų pokyčius. Iš to ką matome dabar, tas aktyvumas, kuris buvo fiksuotas ankstesniais mėnesiais, nepraėjo be pėdsakų ir kai kur pastebimai kilstelėjo kainas”, – kalbėjo A.Petrošius.

Per penkis šių metų mėnesius parduota 13,9 tūkst. butų ir 3,2 tūkst. individualių namų – atitinkamai 32 proc. ir 21,2 proc. daugiau nei per atitinkamą 2013-ųjų laikotarpį. Vien gegužės mėnesį parduota 2620 butų ir 896 individualūs namai – atitinkamai 2 proc. ir 5,7 proc. daugiau nei pernai gegužę. Per mėnesį – gegužę, palyginti su balandžiu – butų pardavimai smuko 15 proc., individualių namų – ūgtelėjo 1,4 procento.

Šiemet parduoti 4258 žemės sklypai – 10,5 proc. mažiau nei pernai sausį-gegužę, o vien gegužę – 4258, arba 38,3 proc. mažiau nei balandžio mėnesį ir 33,5 proc. mažiau nei penai gegužę.

Vien tik žemės ūkio paskirties sklypų šiemet parduota 8602 (bendras plotas – 30 tūkst. hektarų) – 34,7 proc. mažiau nei pernai per pirmus penkis mėnesius. Vien tik gegužę parduoti 1262 sklypai (3,5 tūkst. hektarų), arba 2,7 karto mažiau nei šiemet balandį ir 2,6 karto mažiau nei pernai gegužę.

Anot Registrų centro, prekybos sklypais suvaržymai lėmė, kad sausį, vasarį ir gegužę prekybos žeme apimtys buvo mažiausios per pastaruosius trejus metus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: