(c) wikimedia commons archyvo nuotr.

Antradienį, minint Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmetį, istorinėje Lietuvos Respublikos Prezidentūroje buvo įteikta dešimt Kauno apskrities viršininko garbės ženklų.

Garbės ženklai buvo įteikti kadenciją baigusiems Prezidentams Valdui Adamkui ir Algirdui Mykolui Brazauskui. Prezidentas Algirdas Brazauskas atvykti negalėjo, todėl jam skirtą apdovanojimą įsipareigojo perduoti Kauno apskrities viršininkė Ona Balžekienė.

Apskrities viršininkė Ona Balžekienė teigė, jog Kauno kraštui – didelė garbė, kad svarbūs Prezidentų gyvenimo etapai susiję būtent su Kauno apskritimi – Prezidentas Valdas Adamkus gimė ir mokėsi Kaune. Prezidentas Algirdas Brazauskas mokyklą baigė Kaišiadoryse, o studijavo Kaune. Jų darbai ir reikšminga visuomeninė veikla garsina Kauno regioną šalyje ir užsienyje.

Prezidentas Valdas Adamkus savo kalboje pabrėžė Kauno miesto ir jo žmonių reikšmę bei įnašą į Lietuvos nepriklausomybę, kalbant ne tik apie dvidešimties metų laikotarpį, bet žvelgiant nuo 1918 metų Vasario 16 dienos. Pasak Prezidento, istorija turėtų įvertinti milžinišką Kauno indėlį į Lietuvos valstybę, nes Vasario 16-osios akto įgyvendinimas neįsivaizduotinas be Kauno, o be šios dienos nešvęstume ir Kovo 11-osios. „Iš nieko čia gimė universitetai, išaugo stipri patriotinė tauta, iš čia jėgos sėmėsi ir sostinė. Manau, jog šių dienų istorikai dar pilnai neįvertino Kauno reikšmės valstybės gyvenimui“, – sakė Valdas Adamkus. Prezidentas prisipažino, jog būdamas kaunietis, nuoširdžiai nori, kad Kaunas vėl sužibėtų savo darbais, įnašais į kultūrą ir į visuomenės brandumą, jos vienybę.

Apskrities viršininkė O.Balžekienė pasiūlė kartą metuose istorinėje Lietuvos prezidentūroje organizuoti Prezidentų forumą, kurio metu Lietuvos valstybės Prezidentai ir savo veiklos sričių prezidentai aptartų šalies realijas, pasidalintų patirtimi ir bendradarbiautų. „Jūs savo autoritetu galite padėti nubrėžti gyvenimo kryptis visuomenei. Po vieną esate autoritetai, bet visi kartu esate žymiai didesnis moralinis autoritetas galintis tai padaryti“, – sakė O.Balžekienė. Ji įsipareigojo suorganizuoti Prezidentų forumą, jei tik sulauks bendraminčių palaikymo.

Susirinkusius pasveikino pirmojo, prieš ketverius metus įteikto Kauno apskrities viršininko garbės ženklo gavėjas, akademikas Jurgis Brėdikis, linkėdamas pozityvaus požiūrio, kuris padeda pasiekti visų tikslų.

Kauno apskrities viršininko Garbės ženklas įsteigtas 2006 metais Kauno apskričiai nusipelniusiems žmonėms pagerbti. Iš viso Kauno apskrities viršininko garbės ženklai jau yra įteikti trisdešimčiai asmenų, tarp jų – trims užsienio šalių piliečiams.

Kauno apskrities viršininko garbės ženklai įteikti šiems asmenims:

Kadenciją baigusiam Lietuvos Respublikos Prezidentui Valdui Adamkui;
Kadenciją baigusiam Lietuvos Respublikos Prezidentui Algirdui Mykolui Brazauskui;
Kultūros ir sporto mecenatui „Arx-Baltica“ vadovui Rolandui Dovidaičiui;
Lietuvos būriavimo rinktinės treneriui Pekino olimpinėse žaidynėse Linui Eidukevičiui;
Lietuvos krepšinio federacijos prezidentui, treneriui Vladui Garastui;
Kauno meno kūrėjų asociacijos pirmininkui, poetui, eseistui, vertėjui Petrui Palilioniui;
Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentui, Pasaulio nacionalinių olimpinių komitetų asociacijos Vykdomosios tarybos nariui Artūrui Poviliūnui;
Kauno medicinos universiteto klinikų gen. direktoriui, KMU prorektoriui, Nacionalinės Sveikatos tarybos pirmininkas prof. habil.dr. Juozui Pundziui;
Kaišiadorių kultūros centro vadovei Irenai Kazakevičienei;
Kauno miesto simfoninio orkestro vadovui ir iniciatoriui Algimantui Treikauskui.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: