(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Nuo rugsėjo 25 d. Rusijos Federacija didina muitų tarifus įvežamoms tam tikroms sūrio rūšims. Naujieji importo muitų tarifai nustatomi 6 mėnesių laikotarpiui.

Naujasis sūrio muitas – 15 proc., bet ne mažiau kaip 0,5 euro už kilogramą. Šis muitas įvedamas siekiant gelbėti nacionalinę sūrio gamybą ir padėti Rusijos gamintojams, kad jie vartotojams galėtų parduoti savo brangesnį negu kaimyninių šalių (daugiausia Ukrainos, Baltarusijos) sūrį.

Iki šiol sūris buvo apmokestinamas priklausomai nuo importuojamos produkcijos vertės. Pigų sūrį į Rusiją eksportuojantys užsienio gamintojai mokėjo daugiau, o brangų – mažiau, nes Rusijos gamintojai aukštos kokybės sūrio gamybos sektoriuje užima tik labai nedidelę dalį. Įvedus mišrius muitų tarifus, muito dydis priklausys ne tik nuo sūrio kainos. Naujieji tarifai darys didesnę įtaką pigesnių sūrių importui, nors, palyginti su iki šiol galiojusiu, muitas didėja brangesnių sūrių segmente.

Atkreiptinas dėmesys, kad muitas sūriams Rusijoje keičiasi ne pirmą kartą. Pavyzdžiui, 2006 metais jis buvo 15 proc., bet ne mažiau kaip 0,3 EUR/kg. Tačiau atsisakius muitų suvienodinimo ir apribojus pigaus sūrio importą lūkesčiai nepasiteisino.

Sūriai yra vienas svarbiausių ir labiausiai eksportuojamų ES pieno produktų. 2009 m. sausio mėnesį atnaujinus sūrio eksporto subsidijas, parama jo eksportui per šiuos metus liko nepakitusi, kai tuo tarpu kitiems pieno produktams ji buvo didinama trimis etapais. Žemės ūkio ministerija visomis galimomis priemonėmis siekia eksporto subsidijų sūriams padidinimo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: