Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kaip sakoma, kelias į pragarą grįstas gerais ketinimais: kuo daugiau namų ruošos darbų atlieka vedę vyrai, tuo mažiau jie mylisi, rodo naujas tyrimas, kurio rezultatai buvo paskelbti trečiadienį.

Tie vyrai, kurie daugiau laiko skiria tradiciškai moteriškiems darbams, tokiems kaip virimas, valymas ir apsipirkimas, mylisi rečiau nei tie vyrai, kurie dirba “vyriškesnius” darbus, žurnale “American Sociological Review” rašo tyrimo autoriai.

“Mūsų išvados rodytų socializuotų lyčių vaidmenų svarbą sekso dažnumui heteroseksualioje santuokoje”, – sakė pagrindinis autorius Sabino Kornrichas (Sabinas Kornrichas) iš Madride įsikūrusio Juano Marcho (Chuano Marčo) Pažangiųjų studijų centro.

“Poros, kuriose vyrai labiau dalyvauja tipiškai moterų atliekamoje namų ruošoje, praneša besimylintys rečiau. Panašiai tos poros, kuriose vyrai labiau dalyvauja tradiciškai vyriškuose darbuose, tokiuose kaip kiemo darbai, sąskaitų apmokėjimas ir automobilio priežiūra, praneša apie didesnį sekso dažnumą”, – sakė jis.

Jo studijoje “Egalitarizmas, namų ruoša ir sekso dažnis santuokoje” (Egalitarianism, Housework, and Sexual Frequency in Marriage), tiriamos JAV gyvenančios heteroseksualios poros, remiantis duomenimis iš Viskonsino universiteto Demografijos centro programos “National Survey of Families and Households”.

Atlikti tyrimą padėjo Sietle įsikūrusio Vašingtono universiteto sociologė Julie Brines (Džuli Brains) ir doktorantė Katrina Leupp (Katrina Liup).

Tie vyrai, kurių duomenys buvo panaudoti studijoje, sakė, kad mėnesį prieš tyrimą mylėjosi vidutiniškai 5,2 karto, o moterys – 5,6 karto.

Ir vyrai, ir moterys, gyvenantys tose porose, kur darbai pasiskirstomi tradiciškiau, sakė, kad mylisi dažniau.

“Šie rezultatai rodytų, kad egzistuoja pagal lytis suskirstyti scenarijai, kai tradicinis lyties elgesys yra svarbus seksualinio potraukio sukūrimui ir seksualinės veiklos atlikimui”, – sakė S.Kornrichas.

Tačiau studijos autoriai neįrodinėja, kad vyrai turėtų pakabinti ant vinies savo prijuostes.

“Vyrai, kurie atsisako padėti namuose, gali padidinti konfliktų savo santuokoje (skaičių) ir sumažinti savo žmonų pasitenkinimą santuoka”, – pažymėjo S.Kornrichas.

“Ankstesni tyrimai parodė, kad moterų pasitenkinimas santuoka tikrai yra susijęs su vyrų dalyvavimu bendruose namų darbuose, kurie apima užduotis, tradiciškai daromas ir vyrų, ir moterų”, – pridūrė jis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: