G. Barysaitės/prezidente.lt arch. nuotr.

Prezidentė svarsto galimybę prašyti Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinimo dėl generalinio prokuroro atleidimo tvarkos.

Prezidentės patarėja Rasa Svetikaitė antradienį kalbėdama Žinių radijui patikino, kad šalies vadovė neparašys pataisų dėl generalinio prokuroro atleidimo tvarkos pokyčių, ir pareiškė, jog prezidentė ketina kreiptis į KT. Būtų prašoma išaiškinti anksčiau priimtą KTnutarimą.

“Yra svarstoma galimybė kreiptis išaiškinimo į Konstitucinį Teismą prašant išaiškinti tam tikras jau priimto Konstitucinio Teismo nutarimo, kuriame pasisakyta dėl prokuroro nepriklausomumo ir savarankiškumo garantijų, tam tikras nuostatas. Tiesiog dar kartą, kad visi vienodai supratų”, – sakė R.Svetikaitė.

Jos teigimu, prezidentės kreipimasis galėtų būti svarstomas greičiau nei grupės parlamentarų prašymas pasisakyti dėl priimtų Seimo statuto pataisų, susijusių su tam tikrų įstaigų vadovų atleidimo tvarka, konstitucingumo.

Patarėja pabrėžė, kad generalinio prokuroro nepriklausomumas yra ne privilegija, bet veiklos garantija.

“Tokia situacija, kai prokuroras bet kuriuo momentu gali būti atleistas be jokių motyvų, sudaro pagrindą iš tiesų padaryti generalinį prokurorą priklausomą nuo politikų, nuo jų valios, inicijuoti to prokuroro, kuris neįtinka, atleidimą”, – aiškino R.Svetikaitė.

Seimas neseniai priėmė įstatymo pataisas, kad Seimo siūlymas gali tapti pagrindu atleisti generalinį prokurorą.

Konstitucija įtvirtina, kad Seimo pritarimu generalinį prokurorą skiria ir atleidžia Respublikos Prezidentas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: