Džiugūs faktai ir esamos problemos Kauno švietimo sistemoje
(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Šiandien, rugpjūčio 30 d., savivaldybėje vykusioje spaudos konferencijoje dėl pasirengimo naujiems mokslo metams miesto meras Rimantas Mikaitis kalbėjo apie džiugius faktus ir esamas problemas švietimo sistemoje.

„Džiugu, kad šiais metais į mokyklas ateis 119 pirmokų daugiau negu pernai, bet apskritai mokinių skaičius mažėja. Tai trunka jau 10 metų. Šiais metais turėsime 39887 mokinius. Tai 17 tūkst. mažiau negu prieš dešimtmetį.

Rugsėjo pirmajai pasirengta gerai. Didelį dėmesį skiriame vaikų saugumui. Pažymėtos ir atnaujintos visos perėjos. Renovuotos 28 švietimo įstaigos. Visi remonto darbai bus atlikti iki rugsėjo pirmosios.

2004 – 2005 m. buvo parengtas neblogas mokyklų tinklo pertvarkos planas, vėliau vėl grįžta atgal. Suradus landas įstatymuose, buvo steigiamos katalikiškos mokyklos.

Mokyklų pertvarkos planą patvirtinsime dar šiais metais. Pertvarka turi gerinti mokymo kokybę, o lėšos turi būti naudojamos racionaliai“, – kalbėjo meras R. Mikaitis.

Mero pavaduotojas Povilas Mačiulis kalbėjo apie jau esamas būsimas naujoves.

„Šiais metais jau turime tris progimnazijas. Skatinsime mokinius geriau mokytis ir steigsime Mokinių pažangos fondą – skirsime stipendijas labai gerai besimokantiems mokiniams.

Pagarbą mokytojams išreikšime garbingu apdovanojimu, prilygstančiu Santakos garbės ženklui arba J. Vileišio medaliui. Didelį dėmesį skirsime mokinių savivaldai.

Visų veikiančių mokinių savivaldos organizacijų atstovai bus kiekvienoje mokykloje.

Sudėtinga situacija Romainių mokykloje. Buvo perengtas projektas už didelę sumą, gal todėl ir nebuvo įgyvendintas. Kalbėsimės su bendruomene, ieškosime alternatyvių galimybių. Manau, kad lengviausiai problemą galime išspręsti pritaikant modulinę statybą, tačiau neatsisakome minties ir apie naujos mokyklos statybą“, – kalbėjo mero pavaduotojas P. Mačiulis.

Miesto tarybos Švietimo ir sporto komiteto pirmininkė Antanina Medviedevienė kalbėjo apie mokyklų tinklo pertvarką.

„Tai sudėtingas uždavinys. Vyriausybė parengė ir patvirtino projektą. Gal be didelio triukšmo pajudėsime pirmyn, nes mažėja mokinių, pustuščių mokyklų laikyti negalime. Stengsimės, kad jungiant mokyklas būtų perimami ne tik mokiniai, bet ir mokytojai. Visus pertvarkos subtilumus mokyklų bendruomenės turi žinoti iš anksto“, – kalbėjo A. Medviedevienė.

Miesto tarybos narė Irena Matijošaitienė akcentavo, kad švietimo įstaigos ir mokinių tėvai žiūri tik „į savo daržą“, o miesto Taryba turi matyti visumą.

Švietimo ir kultūros departamento direktorius Virginijus Mažeika kalbėjo apie mokymo kokybę.

„Sėkmingai veikia mokyklų išorės vertinimo sistema, praėjusiais metais šitaip vertintos 26 mokyklos. Vidutinis vertinimo indeksas – 61 proc. Gerai vertinamos „Ąžuolo”, „Versmės”, Šv. Kazimiero, Šančių ir kitos mokyklos. Tėvams šis vertinimas patrauklus. Šiais metais didelį dėmesį skirsime pamokos efektyvumui.

Renovacijos darbai bus tęsiami ir mokyklose, ir darželiuose. Gerai, kad dirbsime 1 pamaina. Didelį dėmesį skiriame mokinių saugumui ir sveikatai.

Bus rengiamos Dainų šventės, tai proga parodyti, ką vaikai išmoko, be to, ir miesto įvaizdžio stiprinimas. Svarbus dalykas – mokyklų vadyba elektroninėje erdvėje: vadovai turi susipažinti su Europos Sąjungos finansavimo fondais”, – kalbėjo V. Mažeika.

Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas kalbėjo apie Vyriausybės ir LR Seimo priimtus įstatymus.

„Mes orientuojamės į valstybės mastu priimtus įstatymus ir miesto Tarybos patvirtintus sprendimus.

Švietimo ir ugdymo rezultatai Kaune šiek tiek geresni negu Vilniuje. Švietimo prioritetai – kūrybiškumo ugdymas, savarankiška mokykla, vaiko saugumas ir sveikata.

Pagal dabar galiojančius reikalavimus, vienam vaikui turi tekti 1.7 kv. m., Kaune šiuo metu priklauso 2.59 kv. m. Pagal turimą plotą Kaune galėtų mokytis 52 tūkst. vaikų“, – kalbėjo A. Bagdonas.

Miesto Tarybos narys Gediminas Budnikas dalyvavo švietimo konferencijoje LR Seime.

„Aš kėliau klausimą, kad mokyklose būtų 3 kūno kultūros pamokos, nes mokinių sveikata džiaugtis negalime. Malonu, kad Kaune šiais metais veiks dvi regiono mokyklos – viena menų, kita sporto. Šiose mokyklose bus didesnis mokinio krepšelis, čia galės mokytis gabiausi regiono vaikai”, – kalbėjo G. Budnikas.

„Lietuvos draudimo” atstovė Ina Kaziliūnienė informavo, kad akcija „Apsaugok mane“ vyksta jau nuo 2000-ųjų metų. Į ją įsijungė 59 savivaldybės. Akcijos tikslas – apsaugoti vaikus ir drausminti vairuotojus. Nuo 2010 m. vaikai draudžiami ne tik pažymėtose, bet ir visose perėjose.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: