© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Mažmeninės prekybos plėtra praėjusių metų pabaigoje Lietuvoje kiek sulėtėjo, tačiau, ekonomistų nuomone, to buvo galima tikėtis.

“Pernai fiksuotas nuosaikus mažmeninės prekybos augimas, panašią įtaką turi ir maisto ir nemaisto prekių vartojimo augimas. Verta atkreipti dėmesį, kad sulėtėjo augimas, lyginant su trečiuoju ketvirčiu. Tačiau tokių tendencijų buvo galima tikėtis, žvelgiant į šiek tiek prastesnius gyventojų pasitikėjimo rodiklius. Tačiau fundamentalių priežasčių lėtesniam namų ūkio vartojimo augimui nėra, nes sparčiai didėjo vidutinis darbo užmokestis, toliau mažėjo nedarbas. Tai iš dalies galbūtų susiję su sezoniškumu”, – BNS sakė “Swedbank” vyriausiasis ekonomistas Lietuvoje Nerijus Mačiulis.

SEB banko vyriausios analitikės Vilijos Tauraitės teigimu, gyventojai 2013 metų pabaigoje atsargiau išlaidavo. Tai, anot jos, galėjo lemti, jog vartotojai kruopščiau planavo pirkinius, laukiant nuolaidų.

“Tiek gruodį, tiek ketvirtąjį ketvirtį mažmeninė prekybos apyvarta augo lėčiau nei, tarkime, antrąjį ir trečiąjį šių metų ketvirtį. Gyventojai šiek tiek prarado ūpą išlaidauti, nepaisant to, kad ir sąskaitos už šildymą buvo mažesnės. Galime daryti išvadą, kad namų ūkių finansinė padėtis neblogėjo, toliau didėjo tiek pajamos tiek užimtumas, tačiau mažmeninės prekybos plėtros tempas kiek sulėtėjo”, – BNSsakė V.Tauraitė.

Kita vertus, analitikai vieningai tvirtina, jog šiemet mažmeninė prekyba toliau augs.

“2014 metais tikimės tolesnio augimo, kadangi tam egzistuoja visos makroekonominės prielaidos”, – sakė SEB banko analitikė.

“Mes prognozuojame, kad augimas bus šiek tiek spartesnis 2014 metais” – teigė N.Mačiulis

Mažmeninės prekybos apimtys Lietuvoje, išskyrus automobilių pardavimą ir remontą bei maitinimo ir gėrimų įmones, pernai buvo 28,769 mlrd. litų (be PVM) – 4,5 proc. daugiau nei 2012 metais. Gruodžio mėnesį, palyginti su lapkričiu, mažmeninės prekybos apimtys Lietuvoje išaugo 16,4 proc. (pašalinus sezono įtaką – sumenko 0,6 proc.) iki 2,747 mlrd. litų, pranešė Statistikos departamentas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: