Vienas iš  garsiausių Lietuvos tarpdisciplininio meno atstovų – Sigitas Staniūnas. Jo pagrindinė kūrybinės raiškos priemonė yra tapyba, tačiau menininko parodos dažnai papildomos instaliacijomis, performansais, kurie užburia savo nuoširdumu, ekspresyvumu ir teatrališkumu.

1985 metais, S. Staniūnas baigė Kauno dailės mokyklą, kurioje mokėsi tapybos meno net septynerius metus. Toliau mokslus tęsė Vilniaus dailės akademijoje, kurioje įgijo daugiau žinių apie tapybą ir instaliacijos metodus.  Nuo 1992- ųjų metų S. Staniūnas pradėjo menininko karjerą. Per dvidešimt metų, jis surengė  net šešiolika performansų, penkiasdešimt parodų bei dalyvavo ne tik nacionaliniuose, bet ir tarptautiniuose projektuose. Jo darbai yra eksponuojami ne tik Lietuvoje, bet ir Kanadoje, JAV, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Brazilijoje, Indonezijoje bei Taivane. Be to, menininko darbus yra įsigijusios  net pasaulio lygio žvaigždės – Hilari  Clinton, Stingas, Briusas Vilisas, Borisas Grebenščikovas, Širakas.

S. Staniūnas dažnai tapo tik rankomis, kūryboje sujungdamas klasikinę italų bei olandų tapybos tradiciją, Azijos tapytojų metodus su šiuolaikinėmis technologijomis. Ypač vertinami menininko paveikslai sukurti renesanso meistrų plėtota daugiasluoksnės tapybos technika. Jo paveiksluose  vyrauja ryškios, intensyvios spalvos, dominuoja egzotiškų šalių atmosfera, mistika ir subtili ironija. Didžiausias menininko  nutapytas paveikslas – „Eskizas meilės sodui“ (matmenys 362×520, nutapytas 2007 metais).

Menininkas labiausiai pagarsėjąs savo unikaliais perrformansais. Juose galima išvysti menų sintezę – dailę, muziką, šokį, fotografijas ir videoinstaliacijas. Performanso metu jis stengiasi sukurti estetišką, egzotišką atmosferą, kuri padėtų žiūrovui suvokti paveikslų nuotaikas, išgirsti bei pajusti tolimųjų kraštų garsus, kvapus. Keletą performansų yra atlikęs kartu su virtuozais Dominicu Milleriu, Enveru Izmaylovu, Pauliumi Kilbausku. Pats autorius mene labiausiai vertina kūrėjo laisvę, profesionalumą, darbštumą ir tiesos sakymą, o įkvėpimo ieško meilėje bei gamtoje.

Taip pat, jis daug dėmesio skiria tarpkultūriniam bendradarbiavimui, domisi senovės kultūromis, istorija bei  jų vertybėmis. 2008 metais, Nyderlandų karalienė Beatričė įteikė apdovanojimą S. Stasiūnui, atsidėkodama už plėtojamus kultūrinius santykius tarp dviejų valstybių – Lietuvos ir Nyderlandų. Be šio apdovanojimo jis yra pelnęs dar penkis.

Staniūnas Art Kaunas archyvo nuotr.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: