© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Europos Sąjunga mėgins imtis aktyvesnio vaidmens sprendžiant Ukrainos krizę, dar kartą viešai pademonstruodama paramą Kijevo vyriausybei ir pagrasindama Rusijai naujomis, griežtesnėmis sankcijomis.

Vienas aukščiausių Bendrijos pareigūnų, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy (Hermanas Van Rompėjus), atstovaujantis 28-iems bloko šalių lyderiams, pirmadienį pirma kartą per jau ne vieną mėnesį trunkančią krizę atvyks į Kijevą susitikti su Ukrainos laikinąja vyriausybe.

“Vyksiu į Kijevą pratęsti derybų apie tai, kaip stabilizuoti situaciją Ukrainoje prieš prezidento rinkimus… kaip padaryti galą smurtui Ukrainoje ir kaip pradėti platų nacionalinį dialogą”, – nurodė H.Van Rompuy savo pareiškime.

Pasak ES prezidento, į Kijevą jis vyksta Ukrainos vyriausybės vadovo Arsenijaus Jaceniuko kvietimu.

Tuo tarpu ES šalių užsienio reikalų ministrai pirmadienį susitiks Briuselyje ir mėgins sumažinti nesutarimus dėl to, kaip reaguoti į rimčiausią krizę Europoje nuo šaltojo karo laikų.

Jau antradienį Ukrainos premjeras A.Jaceniukas vyks atsakomojo vizito į Briuselį. Čia jo vadovaujama ministrų delegacija dalyvaus svarbiose derybose su Europos Komisija.

To susitikimo darbotvarkėje numatyta aptarti ES pažadą skirti 11 mlrd. eurų finansinės pagalbos paketą, kuris turėtų padėti stabilizuoti šalies ekonomiką. Ši pažadą Bendrija davė kovą, kai pasirašė su Ukraina asociacijos sutarties politinę dalį.

Kitas svarbus klausimas, kurį ketinama spręsti, tai pastangos užtikrinti dujų tiekimą Ukrainai poto, kai Rusija, kuri yra jos pagrindinė dujų tiekėja, smarkiai padidino kainas ir pareikalavo nedelsiant padengti milijardų dolerių įsiskolinimą už dujas.

Pirmadienį Briuselyje taip pat numatytas antrasis ES, Rusijos ir Ukrainos pareigūnų derybų raundas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: