Festivalis

Rudens rūkams nusileidus ant Kauno miesto stogų, dvidešimt pirmą kartą prasidės ir tradicinis Tarptautinis šokio festivalis „Aura“. Festivalis užgimė dar sovietiniais 1989 metais.

Drąsus Birutės Letukaitės žingsnis – pirmasis modernaus ir šiuolaikinio šokio festivalis Lietuvoje – per 20 metų tapo vienu didžiausių šiuolaikinio šokio renginių. Festivalis kasmet pristato šiuolaikinį ir modernų šokį iš viso Pasaulio.

2011-aisiais „Aura’21“ klausia, koks šiuolaikinis šokis šiuo metu yra Europoje, kokios kryptys kuria tai, ką žiūrovai mato scenose? Kaip menų persiliejimo ir maišymosi tendencijos įtakoja šiuolaikinį šokį?

Norėdamas atskleisti šią temą festivalis pateikia dvi dalis: šokio spektakliams skirtą „Scenos“ programą ir tarpdisciplininę programą „Judanti tekstilė“.

Rugsėjo 21-25 dienomis „Girstučio“ kultūros ir sporto centre, bei Kauno dramos teatre bus parodyti spektakliai, kuriais džiaugėsi Europos ir Lietuvos scenos.

Viena didžiausių festivalio žvaigždžių – belgų trupė Compagnie Thor – vadovaujama choreografo Thiery Smits. Spektaklis „Mano mylimiesiems“ – jau rodytas didžiosiose pasaulio scenose, tarp jų ir didžiausiame scenos menų centre – Londono Barbikane.

Spektaklyje devyni vyrai kilę iš Afrikos juda skambant J. S. Bacho muzikai, čia šiuolaikinis šokis maišosi su Afrikos šokiu, kapoeira ir kovos menais. Kultūriniu turizmu apkaltintas, aštrių temų nevengiantis Thierry Smits nesigina. „Pasirinkau juodaodžius šokėjus, nes man patinka juodaodžiai!“, – sako jis britų žurnalui „Attitude“.

Ne mažiau įdomus ir Yossi Berg ir Oded Graf šokio teatro spektaklis „Paklydęs žvėris“, šį sezoną jau išgirtas Izraelio šokio kritikų, kur šiuolaikinio šokio kultūra labai stipri.

Tarp festivalio žvaigždžių mirga ir Compagnia Zappala Danza iš Sicilijos, vadovaujama choreografo Roberto Zappala. Naujas spektaklis „Instrumentas 1“ jau spėjo apkeliauti didžiuosius Europos festivalius, o rudenį jis atvyksta į Kauną. Festivalyje bus parodytas ir daug žiniasklaidos dėmesio sulaukęs naujausias, kontraversiškas Birutės Letukaitės ir šokio teatro „Aura“ kūrinys „Medėjos“.

Festivalio naujovė – tarpdisciplininė programa „Judanti tekstilė“ – sukurta bendradarbiaujant su Kauno bienale. Rugsėjo 22 – gruodžio 4, beveik kiekvienas savaitgalis pažymėtas „Judančios tekstilės“ renginiais.

Kuriant penkis programos pasirodymus ir vieną video filmą tekstilininkai ir vizualiųjų menų profesionalai bendradarbiavo su choreografais. Dalyvius programai atrinko choreografė Birutė Letukaitė ir menotyrininkė, Kauno bienalės organizatorė Virginija Vitkienė. Tarp jų graffiti menininkai Os Gemeos, tekstilininkė Inga Likšaitė, video menininkas Evaldas Jansas, choreografai Johannes Wieland, Keneth Flak, Ne Barros ir daugelis kitų. Daugiau informacijos apie festivalį galima rasti čia.

Tarptautinio šokio festivalio AURA’21 informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: