V. Domkutės nuotr.

Trečiadienį Europos šalių kino forume „Scanorama“ raudonu kilimu svečiai žengė į A. Blaževičiaus filmo „Bėgikė“ premjerą. Apkeliavusi tarptautinius kino festivalius, trilerį primenanti meilės istorija prisistatė Lietuvos žiūrovams. Žygimantės Elenos Jakštaitės ir Mariaus Repšio įkūnytų herojų dramą nuo lapkričio 19 d. žiūrovai galės išvysti kino teatruose visoje šalyje.

Režisierius Andrius Blaževičius prieš premjerą neslėpė jaudulio. „Kuriu tikrai asmeniškus filmus ir į juos sudedu visą širdį, tad kiekviena nuomonė ypatingai rūpi. Kartais tai nėra lengva“, – šypsosi režisierius. „Jaudinausi ir prieš tarptautinę premjerą Karlovi Varuose, bet namie viskas dar svarbiau ir stipriau. Smalsu, kaip žiūrovai supras filmą, pagrindinę heroję ir jos elgesį. Karlovi Varuose salėje po filmo mačiau verkiančių žiūrovų, buvo įdomu klausytis man pačiam netikėtų interpretacijų apie atskirus filmo elementus. Pavyzdžiui, kas yra tas šalia herojės vis atsirandantis juodas šuo?“

Paklaustas, kokią užuominą duotų žiūrovui prieš pat filmo peržiūrą, A. Blaževičius pakvietė į kiekvieną personažą žvelgti visapusiškiau. „Marija yra ir teigiamas, ir neigiamas personažas tuo pat metu. Ją galima mylėti ir kartu jos neapkęsti. Suprasti ir tuoj pat teisti. Tiesą sakant, šiame filme visi personažai yra nevienareikšmiški – kaip ir kiekvienas iš mūsų būname gyvenime“, – pasakoja režisierius.

V. Domkutės nuotr.

Jam antrina „Bėgikės“ prodiuserė Marija Razgutė („M-Films“). „Manau, žiūrovams paliks įspūdį aktorės Ž. E. Jakštaitės suvaidinta pagrindinė herojė. Ji įtraukia, tu už ją sergi, Marija trikdo, glumina, vėliau jau pagauni save, kad pyksti ant jos: „čia jau nesąmones darai“, o po kelių akimirkų vėl persigalvoji: „oi, bet tai tikrai sunku, suprantu, bėk… Ne, jau nebebėk… Žinai, visgi bėk“. Retai būna, kad toks stiprus įsitraukimas į herojaus veiksmus išsilaikytų visą filmą, o Marija nuo pat pradžių prisikabina ir nepaleidžia. Tai nuolat kartojo ir tarptautiniai kritikai – jos išgyvenama jausmų paletė, kurią kartu išgyvena ir žiūrovas, yra labai stipri.“

Marija Razgutė prisimena pačią filmo pradžią – idėją, kurią atsinešė A. Blaževičius. „Vieną dieną Andrius mane pakvietė pasivaikščioti. Tokiais atvejais jau žinau, kad kažką sugalvojo. Bevaikščiojant jis papasakojo, kad nori daryti filmą apie moterį. Tokią, kuri yra labai stipri, bet kartu yra tarsi kovoje už tam tikrą laisvę kaip metaforą. Man labai patiko laisvės idėjos kvestionavimas ir mėginimas subtiliai klausinėti, kur yra laisvė, o kur – jau pasiaukojimas. Kai sakai, kad mylėsi bėdų turintį žmogų, kas tai yra iš tiesų – tavo stiprybė laisvėje rinktis ar auka?“ – svarsto prodiuserė.

Naujausias A. Blaževičiaus filmas „Bėgikė“ – trilerį primenanti meilės drama. Pagrindinė herojė Marija nubunda namie su prakirsta lūpa, jos ranka nutirpusi. Kažkur dingęs ir jos vaikinas Vytas, jo „Facebook“ profilyje – jokių naujų įrašų. Tai jau nebe pirmas kartas, kai Marija atsiduria šioje situacijoje ir tai vėl gali blogai pasibaigti, tad ji privalo kuo greičiau surasti Vytą. Ji pasileidžia bėgti ir prasideda parą – nuo ryto iki ryto – trunkanti žadą atimanti Marijos laisvės ir pasiaukojimo drama. Apsišarvavusi meile ir kantrybe, ji blaškosi po miestą, sekdama pabiromis užuominomis apie tai, kur yra Vytas. O aplink verda gyvenimas – pro šalį grėsmingai žygiuoja kariuomenė, troleibusuose ir vakarėliuose vyksta savi reikalai, o mama klausinėja „ką šiandien valgei?“.

Rygos festivalyje „Bėgikė“ gavo geriausio filmo apdovanojimą, o dar iki tarptautinės premjeros už vaidmenį šiame filme Ž. E. Jakštaitė pateko tarp 10–ies daugiausiai žadančių Europos kino aktorių. Šios „European Film Promotion“ inicijuojamos programos metu anksčiau buvo pastebėti tokie žinomi aktoriai kaip Danielis Craigas, Rachel Weisz, Carey Mulligan. Dingusį pagrindinės herojės vaikiną Vytą vaidinantis Marius Repšys yra „Auksinio scenos kryžiaus“ ir „Sidabrinės gervės“ laureatas, už vaidmenį pirmajame A. Blaževičiaus filme „Šventasis“ Lietuvių kino akademijos įvertintas kaip geriausias metų aktorius.

Filme „Bėgikė“ taip pat vaidina Klaipėdos jaunimo teatro aktorė Laima Akstinaitė, Vytautas Kaniušonis („Lošėjas“), Valentinas Krulikovskis („Šventasis“), Viktorija Kuodytė („Miegančių drugelių tvirtovė“), ir kt. Filmo scenarijaus autoriai: Andrius Blaževičius, Marija Kavtaradzė ir Teklė Kavtaradzė, prodiuserė: Marija Razgutė („M–Films“), koprodiuseriai iš Čekijos: Vratislav Šlajer ir Jakub Košťál („Bionaut“). Filmą iš dalies finansavo Lietuvos kino centras.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: