lfc.lt archyvo nuotr.

Tarptautiniame Varšuvos kino festivalyje pagrindinėje programoje varžęsis Igno Jonyno filmas “Lošėjas” pelnė specialųjį žiuri prizą.

“Šalyje, kur filmų gamyba žengia tik pirmuosius žingsnius, buvo sukurtas filmas, sprendžiantis visuomenėje kylančias šiuolaikinio pasaulio problemas. Nepaisydami ribotų finansinių galimybių prodiuseriai įgyvendino išskirtinių užmojų ir itin gyvą pasaulį vaizduojantį filmą”, – nurodo žiuri, kurią sudarė Rumunijos, Izraelio, Olandijos, Vengrijos ir Lenkijos atstovai.

Pirmas Lietuvos ir Latvijos bendros gamybos vaidybinis filmas oficialioje programoje varžėsi tarp 15 juostų iš Europos, Artimųjų Rytų, Rusijos, Azijos ir Pietų Amerikos, pranešė filmo atstovai.

“Net ir su nedideliu biudžetu mums pavyko įgyvendinti labai sudėtingus sumanymus tik dėl lietuvių ir latvių kino profesionalų. Būtent todėl šis pirmas bendras dviejų šalių darbas buvo pripažintas ir įvertintas tarptautiniu mastu”, – sakė prodiuserė Uljana Kim.

Pagrindinį festivalio prizą “Warsaw Grand Prix”pelnė Lenkijos filmas “Ida”, o apdovanojimas už geriausią režisūrą atiteko Zazai Urušadzei už filmą “Mandarinai”.

Etinio pasirinkimo klausimus nagrinėjantis aštraus siužeto lietuviškas filmas su trilerio ir melodramos elementais atskleidžia sankirtą tarp posovietinio konformisto ir kapitalistinio laimėtojo pasaulėžiūrų.

Pagrindinius vaidmenis atliko aktorius Vytautas Kaniušonis ir Los Andžele vaidinanti lietuvių menininko Jono Meko dukra Ona Mekas.

Filmo scenarijų režisierius sukūrė kartu su filosofu ir rašytoju Kristupu Saboliumi.

“Lošėjo” pasaulinė premjera šių metų rugsėjį įvyko San Sebastiano kino festivalyje.

Pirmas Lietuvos ir Latvijos bendros gamybos vaidybinis filmas nepriklausomo kino istorijoje sukurtas bendradarbiaujant kino kompanijoms “Uljanos Kim studija” ir “Locomotive productions”.

Filmo gamybą rėmė Lietuvos kultūros ministerija, Lietuvos kino centras, Latvijos nacionalinis kino centras, Europos Sąjungos “Media” programa ir Europos Tarybos “Eurimage” fondas. Filmo biudžetas – 860 tūkst. eurų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: