Futbolo talentų programoje atrinkti perspektyviausi vaikai
(c) V.Knyzelio/LFF.lt

Šią vasarą startavusi Lietuvos futbolo federacijos (LFF) nauja jaunųjų futbolo talentų paieškos programa baigė pirmąjį savo etapą. Programos pradžia viršijo trenerių lūkesčius.

„Treneriai pradeda suprasti, jog tai gali duoti daug naudos ir nuolat domisi“, – sakė Nacionalinės futbolo akademijos (NFA) direktorius Raimondas Statkevičius.

Atrinkta 100 jaunųjų futbolininkų

Pirmajame programos etape NFA specialistai lankėsi visuose Lietuvos regionuose, kur testavo beveik pusę tūkstančio 10-11 metų futbolininkų. Jaunuolių fizines galimybes – greitį, šoklumą, koordinaciją – išbandė specialistai su modernia įranga, o žaidybinius gebėjimus, talentą treniruočių ir varžybų procese įvertino vietos treneriai.

Šiuo metu išskirta beveik 100 jaunųjų futbolininkų, kurie pagal testavimo rezultatus buvo pranašesni už savo bendraamžius bei turi puikius būsimam futbolininkui reikalingus duomenis. Daugelį didesnių miestų pagal talentingiausiųjų vaikų skaičių pralenkė Kazlų Rūdos, Alytaus ir Gargždų miestai, o daugiausiai atrinktųjų talentų šiuo metu treniruoja Kazlų Rūdos futbolo treneris Mantas Babenskas.

Nacionalinės futbolo akademijos (NFA) direktorius R. Statkevičius pripažino, jog iš pradžių treneriai skeptiškai žiūrėjo į šią programą, bet vėliau ji pranoko lūkesčius.

„Kaip ir į bet kokią kitą naujovę, taip ir į šią programą iš pradžių buvo žiūrima atsargiai. Bet vėliau treneriai suprato, jog tai gali duoti daug naudos ir iš jų susilaukėme nemažai pagalbos.

Šio projekto pagalba įvairių šalies regionų treneriai jau turi tikslią informaciją apie vaikų fizinius gebėjimus ir juos gali palyginti su kitais jaunaisiais. Treneriai nuolat domisi, skambina mums, prašo testavimo rezultatų“, – pasakojo R. Statkevičius.

Vienas iš atrankos pirmajame etape dalyvavusių trenerių, Tauragės futbolo klube „Tauras“ su vaikais dirbantis Darius Stažys džiaugėsi šia LFF iniciatyva. Pasak jo, mažai kas turi galimybę moderniai patikrinti savo jaunųjų futbolininkų fizines savybes.

„Jei šie testai bus vykdomi kiekvienais metais, jie tikrai duos daug apčiuopiamos naudos tiek mūsų klubui, tiek ir visam Lietuvos futbolui. Pirmasis etapas suteikė nemažai vilčių, šiuo metu su nekantrumu laukiame antrojo“, – teigė D.Stažys.

Jaunųjų futbolo talentų paieškos programa skatina glaudų vaikų futbolo trenerių bendradarbiavimą su NFA bei LFF techninio vystymo centru. Ilgalaikės programos užduotys – surinkti kuo daugiau informacijos apie 2000 metais gimusius talentingus jaunuosius futbolininkus, sudaryti jiems individualią treniruočių programą ir stebėti jų progresą, taip pat kelti trenerių kvalifikaciją ir juos motyvuoti.

Perspektyviausių laukia stovyklos akademijoje

Antrajame etape, kuris startuos šių metų pabaigoje, atrinkti jaunieji talentai bus kviečiami į Kaune esančią Nacionalinę futbolo akademiją, kurioje vyks metodinės paskaitos, praktiniai užsiėmimai ir įvairūs jų gebėjimų testavimai.

„Į šią stovyklą pasikviesti norime tik tuos, kurių rezultatai testavimų metu buvo įvertinti palankiausiai. Tokias stovyklas planuojame rengti kuo dažniau ir nuolat stebėti šiuos talentus. Treniruotės vyks tik pagal naujausią metodiką, futbolininkams teiksime ne tik grupinius bet ir individualius patarimus. Žiūrėsime, kaip jie visa tai įsisavina ir tobulėja“, – kalbėjo R. Statkevičius.

Naująją talentų rengimo programą LFF parengė remdamasi geriausiais Europos valstybių pavyzdžiais ir FIFA rekomendacijomis, konsultuojantis su užsienio futbolo specialistais. Ketverių metų programai finansavimą skirti sutiko Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) „Goal“ komitetas.

Kitąmet NFA specialistai planuoja testuoti metais jaunesnius – 2001 m. gimusius futbolininkus, dar po metų – 2002 m., ir taip toliau. Jei ši talentų programa pasiteisins, tikimąsi ją pratęsti ir po numatyto ketverių metų laikotarpio.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: