Gamintojų parduotos pramonės produkcijos kainos šoktelėjo 1,7 proc.
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Lietuvos statistikos departamentas praneša, kad 2011 m. rugsėjo mėn., palyginti su rugpjūčio mėn., visos gamintojų parduotos pramonės produkcijos kainos padidėjo 1,7 procento.

Bendrajam kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo 4,2 procento pabrangusi rafinuotų naftos produktų gamybos, 1,4 procento – elektros, dujų, garo tiekimo ir oro kondicionavimo, 1,9 procento – chemikalų ir chemijos produktų gamybos produkcija ir 1,3 procento atpigusi gėrimų gamybos, 0,7 procento – baldų gamybos produkcija.

Lietuvos rinkoje parduotos pramonės produkcijos kainos per mėnesį (2011 m. rugsėjo mėn., palyginti su rugpjūčio mėn.) padidėjo 1 procentu. Šių kainų pokytį didžiąją dalimi lėmė pabrangusi šių pramonės veiklos rūšių produkcija – rafinuotų naftos produktų gamybos (3,8 proc.), elektros, dujų, garo tiekimo ir oro kondicionavimo (1,4 proc.), maisto produktų gamybos (0,2 proc.), ir atpigusi gėrimų gamybos (1,4 proc.), metalo gaminių, išskyrus mašinas ir įrenginius, gamybos produkcija (2,5 proc.).

Iš maisto produktų daugiausia pabrango kakava, šokoladas ir cukraus saldumynai – 5,5, perdirbti ir konservuoti vaisiai ir daržovės – 5,1, grūdų malimo produktai – 3,3 procento, o atpigo paruošti pašarai ūkio gyvuliams – 3,4 procento, paruošti valgiai ir patiekalai – 3 procentais, cukrus – 1,6 procento.

Ne Lietuvos rinkoje parduotos pramonės produkcijos kainos per mėnesį (2011 m. rugsėjo mėn., palyginti su rugpjūčio mėn.) padidėjo 2,3 procento. Didžiausią įtaką kainų pokyčiui turėjo 4,3 procento pabrangusi rafinuotų naftos produktų gamybos, 2,2 procento – chemikalų ir chemijos produktų gamybos produkcija ir 1,3 procento atpigusi baldų gamybos produkcija.

Per metus (2011 m. rugsėjo mėn., palyginti su 2010 m. rugsėjo mėn.) visos parduotos pramonės produkcijos kainos padidėjo 15,8 procento. Daugiausia pabrango žalios naftos gavybos – 42,2 procento, chemikalų ir chemijos produktų gamybos – 33,1, rafinuotų naftos produktų gamybos produkcija – 33 procentais, o atpigo kompiuterinių, elektroninių ir optinių gaminių gamybos – 6,5 procento, metalo gaminių, išskyrus mašinas ir įrenginius, gamybos – 2,7, spausdinimo ir įrašytų laikmenų tiražavimo produkcija – 2,5 procento.

Lietuvos rinkoje parduotos pramonės produkcijos kainos per metus (2011 m. rugsėjo mėn., palyginti su 2010 m. rugsėjo mėn.) padidėjo 12,1 procento. Iš Lietuvos rinkoje parduotos pramonės produkcijos daugiausia pabrango žalios naftos gavybos – 37 procentais, rafinuotų naftos produktų gamybos – 31,1 procento, chemikalų ir chemijos produktų gamybos produkcija – 23,7 procento, o atpigo niekur kitur nepriskirtų mašinų ir įrangos gamybos – 6 procentais, atliekų surinkimo, tvarkymo ir šalinimo, medžiagų atgavimo produkcija – 4 procentais.

Ne Lietuvos rinkoje parduotos pramonės produkcijos kainos per metus (2011 m. rugsėjo mėn., palyginti su 2010 m. rugsėjo mėn.) padidėjo 19,3 procento. Daugiausia pabrango žalios naftos gavybos – 44,9 procento, chemikalų ir chemijos produktų gamybos – 35,9, rafinuotų naftos produktų gamybos produkcija – 33,7 procento, o atpigo kompiuterinių, elektroninių ir optinių gaminių gamybos – 8,5, metalo gaminių, išskyrus mašinas ir įrenginius, gamybos produkcija – 2,4 procento.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: