Stock.xchng archyvo nuotr.

Respublikiniai visuomenės sveikatos centrai šiuo metu kasdien registruoja gydymo įstaigų teikiamą informaciją apie šalies gyventojų sergamumą. Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis lapkričio 9–15 d. laikotarpiu Kauno rajone buvo užregistruota 30 sezoninio gripo susirgimo atvejų Kauno rajone. Tarp sergančiųjų gripu yra 12 vaikų (iki 17 metų). Per šį laikotarpį ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų ligomis susirgo 654 Kauno rajono gyventojai, tarp jų 482 vaikai iki 17 metų.

Gripo ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis Kauno rajone sergamumo rodiklis šiuo metu yra  77,1 10 tūkstančių gyventojų, todėl epidemija dar neskelbiama.  Gripo epidemija skelbiama, kai 10 tūkst. gyventojų užregistruoti 100 vien tik gripo susirgimo atvejų. Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius Vytas Bancevičius lapkričio 17 dieną pasirašė įsakymą ,,Dėl  gripo ir dažnėjančių virusinių kvėpavimo takų ligų Kauno rajono savivaldybėje“, kuriuo rekomenduoja  visų  rajono  ugdymo įstaigų vadovams, kuriose vaikų sergamumas šiomis ligomis viršija 50 procentų, priimti konkrečius sprendimus dėl įstaigos darbo organizavimo.

Medikai prašo, kad žmonės būti atsakingi ir susirgę patys ar susirgus vaikams iškart kreiptųsi į gydytojus, neitų į darbą, neleistų vaikų į mokyklą ar darželį, vengtų kontaktų su kitais žmonėmis. Rekomenduojama dažnai plauti rankas (tai turėtų trukti ne trumpiau kaip dvidešimt sekundžių), stengtis išsaugoti gerą bendrą sveikatos būklę, gerai išsimiegoti, būti fiziškai aktyviems, rūpintis psichine sveikata, valdyti stresą, gerti daug skysčių ir valgyti visavertį maistą. Taip pat stengtis neliesti paviršių, kurie gali būti užteršti gripo virusu. Vengti liesti rankomis akis, nosį ar burną, kadangi virusai dažnai plinta, kai žmogus paliečia ką nors, kas užteršta mikrobais, o po to liečia savo akis, nosį ar burną. Labai svarbu vengti kontakto su sergančiais žmonėmis ir masinių žmonių susibūrimo vietų.

Ugdymo įstaigų vadovai įpareigoti kiekvieną dieną informuoti  Kultūros, švietimo ir sporto skyrių  apie vaikų lankomumą ir sergamumą, o Visuomenės sveikatos biuras –  informuoti rajono gyventojus apie gripo ir ūmių virusinių kvėpavimo takų infekcijų profilaktiką bei atitinkamą elgesį gripo epidemijos metu. Rajono gyventojai raginami laikytis jau anksčiau paskelbtų gripo ir ūmių virusinių kvėpavimo ligų  prevencijos.

Laikantis medikų rekomendacijų ir sekant viešų informavimo priemonių skelbiamą informaciją apie ligas galima išvengti tiek gripo, tiek kitų ūmių virusinių bei kvėpavimo susirgimų, plintančių rudenį ir žiemą.


Kauno rajono savivaldybės informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: