© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Seimo Audito komitetas surinko ir apibendrino valstybės institucijų, biudžetinių įstaigų pateiktus duomenis, kaip pirmąjį šių metų pusmetį naudotos lėšos transportui, kvalifikacijai kelti, reprezentacijai, komandiruotėms ir samdomiems ekspertams: išanalizavus pirmojo šių metų pusmečio duomenis matyti, kad, palyginti su 2010-2013 metais, didėjo beveik visos išlaidos, rašo “Lietuvos žinios”.

Ekspertams atseikėtos lėšos augo tris kartus, transportui – 19 proc., kvalifikacijai kelti – 6 procentais. Tiesa, šiek tiek mažėjo išlaidos reprezentacijai ir komandiruotėms.

Didėjo išlaidos ir darbo užmokesčiui (pirmąjį pusmetį – 40,7 mln. litų, arba 3,5 proc). Tai lėmė per krizę sumažintų pareiginės algos ir priedų koeficientų atkūrimas, bet padidėjo ir priemokos.

Pirmąjį pusmetį 15 proc. daugiau darbo užmokesčio priskaičiuota vadovams. Labiausiai kilo pareiginė alga ir priedai už kvalifikacinę klasę bei stažą. Asignavimų priemokoms padidėjimas 448 tūkst. litų, t. y. 31 proc, Seimo Audito komitetui sukėlė abejonių dėl pagrįstumo.

Šiemet daugiau lėšų nei pastaraisiais metais numatoma skirti ir kvalifikacijai kelti. Pirmąjį pusmetį tam išleista 4 mln. litų, arba 200 tūkst. litų daugiau negu tą patį 2013-ųjų laikotarpį.

Daug valstybės pinigų nubyrėjo ir ekspertams. Tam sausio-birželio mėnesiais išleista per 13 mln. litų. Pirmajam pusmečiui buvo numatyta 9,3 mln. litų daugiau lėšų nei pernai tuo pačiu laikotarpiu.

Seimo Audito komiteto pirmininkė “tvarkietė” Jolita Vaičkienė neslėpė tikėjusis, kad šių metų pirmojo pusmečio viešojo sektoriaus išlaidos bus mažesnės nei pernykštės. Tuometis jų didėjimas buvo teisinamas Lietuvos pirmininkavimu Europos Sąjungos Tarybai.

“Pirmas pusmetis parodė, kad noro taupyti ir gyventi pagal išgales nebuvo”, – teigė Audito komiteto vicepirmininkas konservatorius Donatas Jankauskas.

Audito komitetas pradėjo rinkti duomenis apie valstybės tarnybos darbuotojų skaičių -jis turėtų parodyti realią viešojo sektoriaus padėtį. Taip pat svarstoma galimybė atlikti visų ministerijų išorinį auditą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: