(c) KaunoZinios.lt archyvo nuotr.

Į Nemuno krantinės „Daugirdo“ amfiteatrą vėl sugrįžta džiazas. Visą vasarą, ketvirtadieniais džiazo gerbėjus kvies ilgiausiai trunkantis džiazo festivalis „Daugirdas gyvai“ 2011. Klausytojų lauks išskirtiniai susitikimai su Lietuvos ir užsienio džiazo grandais, premjerinės programos ir nepaprasta amfiteatro atmosfera, kviesianti pažinti plačias džiazo upes. Klausytojai išgirs atlikėjus ir grupes iš Lietuvos, JAV, Danijos, Šveicarijos ir Suomijos. Jau birželio 2 d., ketvirtadienį, festivalį atidarys Avram Fefer Trio.

Trijų muzikantų patirtys, apimančios free džiazą, elektroninę muziką ir Vakarų Afrikos tradicinės muzikos motyvus, atsispindi instrumentiniame meistriškume ir giliame svinge, manieroje, kuri puikiai jaučiama grupės narių. Trio programoje skamba autorinės kompozicijos, įsimenančios ir pilnos dvasingumo. Stiprios trio individualybės jau ne vieneri metai prikausto džiazo pasaulio dėmėsį savo naujomis idėjomis ir jas pristato pasaulio koncertų salėse. Grupės lyderis Avram Fefer – Harvardo universiteto absolventas, gyvenęs ir kūręs Stokholme, Paryžiuje, dabar gyvenantis Niujorke. Vertinamas dėl savo iškirtinio altinio ir soprano saksofono skambesio ir kompozicijos, įvaldęs kitus pučiamuosius instrumentus. Jis bendradarbiavo su The Last Poets, legendiniu Archie Shepp, The David Murray Big Band ir The Burnt Sugar Arkestra.

„Eric Revis – vienas iš tikrųjų šių dienų meistrų“ – tokiais atsiliepimais bosistą palydi kritikai. Grammy laimėtojas, vienas iš solidžiausių ir stipriausių balsų šiuolaikinio džiazo scenoje, kaip lyderis ir akomponiatorius dalyvavo įrašant daugiau kaip šimtą albumų. Ilgiau kaip dešimt metų grojo Branford Marsalis kvartete, bendradarbiavo su Peter Brotzman ir Kurt Rosenwinkel, daugeliu kitų įžimybių.

Birželio 30 d. amfiteatre koncertą surengs dvidešimtąjį gimtadienį minintis Kauno bigbendas kartu su vienu iš įdomiausių Suomijos kompozitorių Jukka Linkola, žinomu dėl savo kūrybos tiek akademinės muzikos, tiek džiazo srityje. Atlikėjas gali didžiuotis darbais Helsinkio operos teatre, miuziklais ir kitais stambiais sceniniais veikalais. Sakoma, kad darbų gausa jis pralenkė laiką! J. Linkola ypač įdomus kaip džiazo kūrėjas ir atlikėjas – daugelio bigbendų repertuare puikuojasi jo kompozicijos, o puikus klasikinis išsilavinimas meistriškai susijungia su jazz rock ir fusion manieromis.

Džiazo maratoną tęs Jimmi Roger Pedersen, pristatysiantis savo lietuvišką trio su pianistu Artūru Anusausku ir perkusininku Aru Biskiu. Liepos 28 d., bendradarbiaujant su Vilniaus klezmerių festivaliu, „Daugirdas gyvai“ scenoje pasirodys Rasik Klezmer Orchestra, suvienijęs muzikantus iš Lietuvos ir JAV. Jų programa skiriama Kaune gyvenusiems ir kūrusiems D. Dolskiui ir B. Gorbulskiui.

Rugpjūčio mėnėsį Lietuvos publikai „Daugirdas gyvai“ pristatys jau žinomus šveicarus Brink Man Ship, festivalio žanrų paletę papildysiančius elektroninio džiazo garsais. Festivalį uždarys „šviežias“ projektas iš Kopenhagos. Danų būgnininkas ir dviejų Grammy statulėlių savininkas, Kauno publikos ypač laukiamas Stefan Pasborg įgyvendino seną aistrą rokui: projekte Led Zeppelin, Blue Orchid, White Stripes žinomiausios temos atgimsta free džiazo maniera. Grupėje grojantis paklausiausias danų bosistas Nicolai Munch-Hansen ir du Stefan bičiuliai, šiandien vadinami lyderiaujančiaisiais, Mikko Innanen ir Liudas Mockūnas džiaze įkūnija didijį roko banginį, vardu Moby Dick.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: