Oeganizatorių archyvo nuotr.

Saulės elektrinių šalyje daugėja, tačiau gyventojams vis dar kyla daugybė klausimų. Žinių trūkumas dažną atbaido nuo saulės elektrinės įrengimo, tačiau iš tikrųjų tai puikus būdas sumažinti savo poveikį aplinkai ir elektros sąskaitas. Šiame straipsnyje apžvelgsime gyventojams dažniausiai kylančius klausimus ir pateiksime atsakymus apie saulės elektrinės veikimą, naudojimą ir įrengimą.

Ar saulės elektrinės išties gali pagaminti pakankamai energijos namams?

Vis dar gajus mitas, kad saulės elektrinės netinka mūsų klimatui. Iš tiesų reikia pripažinti, kad oro sąlygos ir besikeičiantys sezonai kelia iššūkių, tačiau juos galima nesunkiai įveikti. Taigi, saulės elektrinė gali pagaminti pakankamai energijos, kad patenkintų jūsų namų ūkio poreikius. Naudojant kaupiklį, vasarą pavyks išvengti deficito (saulės elektrinė negamina energijos naktį), o šaltojo sezono metu galima naudoti perteklinę energiją, perduotą pasaugoti į tinklą.

Ar saulės elektrinei būtinas stogas?

Daugelis vis dar mano, kad saulės elektrinės – sprendimas, prieinamas tik privačių namų savininkams. Tokia nuomonė yra klaidinga, nes saulės elektrinės nebūtinai turi būti montuojamos ant stogo. Butų gyventojai, o taip pat ir visi kiti, kurie nenori ar negali naudoti nuosavo stogo, gali įsigyti nutolusias saulės jėgaines ir naudotis visais saulės energetikos privalumais.

Ar saulės elektrinės reikalauja daug priežiūros?

Jei baiminatės, kad saulės elektrinę išlaikyti bus brangu, vykite šias mintis į šalį. Priešingai pagrindo neturinčiam mitui, saulės elektrinės priežiūros beveik nereikalauja. Jas nuplauna lietus – tiek priežiūros ir užtenka, nebent retais atvejais gali prireikti pašalinti lapus ar purvą, tačiau tik tada, kai teršalų prisikaupia itin storas sluoksnis. Saulės elektrinių sistemos yra paprastos, tad gedimai taip pat reti, o įranga pasižymi ilgu tarnavimo laikotarpiu, tad daug investicijų eksploatacijos metu taip pat neprireiks.

Kiek kainuoja saulės elektrinės?

Nepasidomėjusieji dažnai mano, kad saulės elektrinės reikalauja labai didelių investicijų. Iš tikrųjų daugeliu atvejų elektrinės kaina siekia iki keleto tūkstančių, be to, galima pasinaudoti APVA parama saulės elektrinėms. Antra vertus, saulės elektrinės gana greitai atsiperka, o tada jau gamina elektros energiją „nemokamai“.

Ar saulės elektrinė atsipirks?

Skeptikai vis dar svarsto apie saulės elektrinės atsiperkamumą, tačiau tokio klausimo apskritai nereikėtų kelti – jis nelogiškas. Saulės elektrinė tikrai atsipirks, tačiau atsiperkamumo laikotarpį reikėtų skaičiuoti individualiai, atsižvelgiant į įvairius veiksnius. Įtakos atsiperkamumui gali turėti elektros suvartojimas, pasirinkta įranga, elektrinės galingumas ir kiti veiksniai. Įvertinti, kada investicija į saulės jėgainę atsipirks, padės specialistai.

Ar geriau įsirengti kuo galingesnę saulės elektrinę?

Nors daugeliu atvejų daugiau yra geriau, saulės energetikoje ši taisyklė nepasiteisina. Pernelyg galinga saulės elektrinė kainuos brangiau, o jos pagamintos energijos vis tiek nesuvartosite. Be to, saulės elektrinės veikimo principas yra pagrįstas moduline sistema, tad pasikeitus namų ūkio poreikiams, galėsite galingumą padidinti. Specialistai visada rekomenduoja atsakingai įvertinti savo poreikius ir rinktis tokią saulės elektrinę, kuri pagamina būtent tiek energijos, kiek reikia jūsų namams.

Partnerio turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: