Organizatorių archyvo nuotr.

Galite būti tikri, jog spalvos interjero dizaine nėra parenkamos atsitiktinai. Gali atrodyti, kad miegamajam kambariui ar kitai namų erdvei išrinkti spalvą – vieni juokai. Juk renkamės tai, kas atitinka mūsų skonį. Deja, daugeliu atveju remiantis tik „patinka“, spalvų kombinacija namuose nei kiek neprimena profesionaliai, skoningai ir stilingai atrodančio dizaino. Kaip teigia žinomiausi pasaulio interjero dizaineriai, spalvų psichologija yra namų pagrindas. Ar kada pagalvojote, kad geltonos spalvos sofa-lova gali praskaidrinti nuotaiką? Nieko nelaukdami pasinerkime į šį paslaptingą spalvų pasaulį.

Ką apgalvoti prieš pasirenkant spalvą?

Yra trys pagrindiniai veiksmai, kuriuos atlikus išsirinkti tinkamą spalvą bus kas kur lengviau:

  • Kiekvieną kambarį įvertinkite atskirai. Apgalvokite, kiek laiko praleisite kambaryje, kuriuo dienos metu čia būsite ilgiausiai, kokiomis veiklomis užsiimsite ir kokią nuotaiką norite sukurti.

  • Atkreipkite dėmesį į saulės šviesą. Ar saulė kambarį apšviečia ryte, ar vakare? Gal ji patalpos nepasiekia visai arba spigina visą dieną?

  • Įvertinkite kambario dydį. Tai mažas ar didelis, erdvus kambarys?

Kiekvienas aukščiau paminėtas veiksnys labai prisideda prie spalvos pasirinkimo. Pavyzdžiui, jeigu jūsų kambarys, kurį ketinate įrengti, yra nedidelis, derėtų rinktis ryškesnes, šviesesnes spalvas, kurios vizualiai jį padidintų. Tai gali būti smėlio spalvos sienos, pastelinio atspalvio sofa-lova, kavos staliukas ir kiti baldai. Dideliame kambaryje galite naudoti tamsias, jaukumą kuriančias spalvas. Ta pati taisyklė galioja ir saulės nušviestuose bei jos nepasiekiamuose kambariuose. Juos galite nušviesti arba patamsinti skirtingomis spalvomis.

Kada rinktis rudą spalvą?

Su šia spalva galite sukurti natūralumo ir komforto jausmą. Ruda spalva laikoma neutralia, kadangi ji nerandama spalvų lentelėje. Ji sudaryta iš juodos, geltonos, pilkos, žalios, raudonos ir oranžinės spalvų kombinacijos. Ruda kelia malonius jausmus, nes yra asocijuojama su šokoladu, kava ir pyragu. Taip pat jos atspalvių gausu gamtoje. Kadangi tai – žemės spalva, ji veikia teigiamai ir sukuria psichologinį saugumą bei stabilumą.

Svetainėje rudos spalvos sofa-lova, kavos staliukas bei daugiau baldų šio kambario interjerui pridės šilumos, jaukumo. Lygiai taip pat šia spalva galima nudažyti parketą, tekstilę.

Ką žinoti apie baltą spalvą?

Balta spalva – tai švara ir gaiva. Ji naudojama siekiant sukurti tylią ir ramią aplinką. Naudojama ant sienų, baldų ar grindų, ši spalva padaro objektus vizualiai aukštesnius negu jie yra iš tikrųjų. Nenorintys ryškių spalvų, tačiau trokštantys bent minimalaus akcento baltą spalvą gali derinti su neutraliomis spalvomis: tai juoda, ruda ir pilka. Geriausią psichologinį efektą pasieksite nenaudodami per daug baltos spalvos – jos pakanka išryškinti langams ar durų rėmams. Ja akcentuoti galite ir baldus, pavyzdžiui, baltos spalvos galėtų būti sofa-lova ar komoda.

Juodos spalvos psichologija

Juoda spalva gali būti labai elegantiška. Tačiau naudojant šios spalvos per daug, ji gali veikti neigiamai, kadangi psichologiškai juoda spalva asocijuojasi su mirtimi, raganavimu ir visomis formaliomis ir ne tokiomis linksmomis progomis. Taigi, rekomenduojama šią spalvą naudoti tik keliems daiktams ar akcentams, kuriuos norite išryškinti. Galite rinktis juodos spalvos staliuką ar nuotraukų rėmelį.

Geltona – linksmiems namams

Jeigu norite, kad namai visuomet keltų geriausias emocijas ir praskaidrintų nuotaiką net niūriausią dieną, rinkitės geltonos spalvos baldus, sienų dekoracijas ir kitus akcentus (tai gali būti geltona sofa-lova, fotelis ar bet kuri kita ryškiai geltona interjero detalė). Pastelinis atspalvis namams suteiks šviesos, pripildys juos optimistiškais tonais. Atrodys, jog saulė kambaryje šviečia ištisus metus!

Tiek sustiprinti, tiek prislopinti gerą nuotaiką spalvomis – itin lengva. Todėl reikėtų skirti laiko pasigilinti, ką kiekviena spalva reiškia iš tikrųjų. Tegul jūsų namuose vyrauja tik pozityvios emocijos ir geriausia nuotaika!

Užsakymo Nr. KMC200014

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: