Organizatorių archyvo nuotr.

Šaltąjį metų sezoną daugelis ima rūpintis šildymo išlaidomis ir bando ieškoti alternatyvų, kaip jas sumažinti. Tai svarbu žvelgiant ne tik iš ekonominės, bet ir iš ekologinės perspektyvos – mažesnės energijos sąnaudos turi teigiamą poveikį aplinkos taršai. Susirūpinimas ekologija dar pernai lėmė ir direktyvą naujai statomiems pastatams: pastarieji turi atitikti griežtus A+ klasę atitinkančius energinio naudingumo reikalavimus. Skandinavijoje pasyvių namų principas buvo priimtas prieš kelis dešimtmečius ir yra populiarus šiandien.

Kuo pasižymi pasyvūs namai?

Trumpai tariant, pasyvūs namai projektuojami taip, kad kuo efektyviau išnaudotų energiją. Šių namų dizainas itin racionaliai orientuojamas energijos efektyvumui užtikrinti, o naudingais šiuo atžvilgiu yra netgi roletai. Kaune, Vilniuje bei kituose miestuose pasyvių namų statyba pamažu įsibėgėja ne tik dėl atsiradusių reikalavimų, bet ir dėl geresnio jų teikiamos naudos suvokimo.

Pasyvaus dizaino namai pasinaudoja klimatu, kad palaikytų kuo aukštesnę patalpų temperatūrą be pagalbinių šildymo sistemų. Jeigu tiek projektas, tiek namo statyba atlikti kokybiškai, poreikis įrengti papildomas šildymo sistemas sumažėja. Pasyvus namas yra išoriškai apsaugotas nuo lauko temperatūros pokyčių, tačiau išlaiko pastovią temperatūrą viduje ir gerą oro sklaidą. Tai užtikrina ne tik mažesnius būsto išlaikymo kaštus, bet ir ekologiškumą.

Svarbių kriterijų – apstu

Efektyvaus pasyvaus namo paslaptis glūdi tiek kuriant projektą, tiek renkantis statybai ir apdailai reikalingas medžiagas. Dekoro priemonės, pavyzdžiui, roletai Kaune ir bet kuriame kitame mieste būstuose naudojamos dažnai ir gausiai, tačiau ne visuomet pagalvojama apie jų reikšmę patalpų efektyvumui. Pasyvus namas – visų šių aspektų kombinacija ir kiekvienas dėmuo yra svarbus.

Pirmiausia, žinoma, būtina atsižvelgti į aplinką, kurioje gyvenama ir klimato ypatumus, taip pat reikia įvertinti geografinę pastato padėtį pasaulio krypčių atžvilgiu. Tai pareikalauja nemenko patyrusių specialistų įdirbio, kad tiek pastato architektūra, tiek inžineriniai sprendimai būtų idealiai subalansuoti. Architektai ir inžinieriai juokaudami teigia, kad jų užduotis – sukurti didžiulį termosą su puikiu vėdinimu. Tik tinkamai įvertinus aplinkos veiksnius, žmonių gyvenimo būdą ir pomėgius įmanoma sukurti puikų pasyvų namą.

Kuo išskirtinis pasyvus namas?

Kai kurie tikisi, jog energiškai efektyvus namas iš esmės bus visiškai kitoks, o roletai Kaune tokiam namui turės būti gaminami pagal užsakymą iš aeronautikoje naudojamų medžiagų. Tiesos tame yra išties nedaug, nes pasyvus namas beveik tapatus įprastam būstui pagal medžiagas ar statybos terminus. Esmė slypi tame, kaip naudojamos medžiagos sąveikaus tarpusavyje ir sukurs reikiamą efektą, o tai – architektų ir inžinierių darbas. Kitaip tariant, didžiausią reikšmę įgauna būsto projektavimo stadija, nes namą paversti pasyviu po projektavimo bus išties sunku ir tai kainuotų ženkliai daugiau. Pasyvus namas kuriamas nemažai dėmesio skiriant ir žmonių komfortui, ne tik efektyvumui. Pakankama temperatūra, puikus vėdinimas ir tolygus drėgmės lygis yra ypač svarbūs žmonių kasdieniam gyvenimui ir sveikatai.

Detalių indėlis

Prie efektyvaus namo koncepto prisidėti gali netgi langų uždangos: užuolaidos, žaliuzės, roletai. Kaune šios dekoro priemonės yra ypač paklausios. Nedaug kas žino, kad jos yra ne tik vizualiai patrauklios, bet ir padeda išlaikyti pastovią patalpos temperatūrą. Žiemą tinkamai parinktos langų uždangos šilumą sulaiko ir neleidžia jai iš namų patekti į išorę, o vasarą apsaugo nuo patalpos įkaitimo. Nors pasyvūs namai projektuojami taip, kad langai būtų nukreipti į pietinę dalį, langų uždangos bet kokiu atveju išlieka stilingu ir funkcionaliu pasirinkimu, kuris namus pavers dar ekonomiškesniais ir patogesniais.

Pasyvus namas – galimybė ne tik sutaupyti, bet ir gyventi patogiai, sumažinant savo indėlį į aplinkos taršą. Šie efektyvūs namai ilgiau išlaiko savo kainą, juos bus lengviau parduoti netolimoje ateityje. Tokie pastatai apjungia visus privalumus, kurių nori gyventojai, ir užkerta kelią diskomfortui ten, kur jis mažiausiai reikalingas. Tad specializuotos statybos medžiagos, net dekoro priemonės, tokios kaip roletai Kaune ar bet kuriame kitame mieste – būtini tam, kad gyvenamoji erdvė džiugintų visapusiškai.

Užsakymo Nr. KMC190046

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: